HTML

Netrekész

Internetadó? Nem!

Internetadó? NEM

Civilek az internetadó ellen. Te is segíthetsz!

Tedd ki a logót te is!

Internetadó? Nem!

Friss topikok

Linkblog

Hallgattassék meg a másik fél is

2008.04.24. 21:03 :: szgabor

Ma sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Kulturális Alap, melyen az NKA vezetői, és meghívott művészek nem meglepő módon az internetadó bevezetése mellett érveltek. Bár ezer helyen megjelent tudósítás az eseményről, azért beraknám ide az MTI közleményt. A vastag betű nem a közlemény része, hanem az én kiemelésem.  Kommentek  szoveg után pirossal

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás célja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott kulturális szokásokhoz és a technológiai fejlődéshez - mutatott rá az NKA elnöke. Hozzátette: a módosítás során a járulékalapból mintegy harminc olyan terméket hagynának el, amelyek piaci részesedése, illetve járulékbefizetése elhanyagolható, és három olyan jelentős kulturális tartalommal bíró termék és szolgáltatás járulékoltatását tervezik, amelyek különösen elterjedtté váltak.

Ennek alapján a kihagyni tervezett termékek miatt az NKA mintegy 600 millió forintos bevételkiesésre számít, ugyanakkor az internethozzáférés-szolgáltatás, a mobiltelefonon keresztüli adatátviteli, valamint a formatervezési tevékenységből 2,5-3 milliárd forint plusz bevételt vár a szervezet.

Harsányi László megjegyezte: arra nemigen lát esélyt, hogy a törvényjavaslathoz beadott módosító indítványok nyomán a jogszabályt úgy fogadják el, hogy a forráskiesést jelentő változások benne maradnak, miközben a plusz bevételt jelentő internetadó és társai kikerülnek abból. Újságírói kérdésre az NKA elnöke elmondta, hogy a törvényjavaslat visszavonására az oktatási és kulturális miniszter jogosult.

Harsányi László az internetszolgáltatás járulékoltatása kapcsán hangsúlyozta: az internetadó elleni, Magyarország infokommunikációs elmaradását hangoztató érvelés két okból is hamis. Egyrészt felmérések szerint az internet-előfizetések alakulásában az ár sokkal kevésbé játszik szerepet, mint a motiváció hiánya. A 0,8 százalékos internetadó ráadásul egy fogyasztóra vetítve havonta csupán 20-70 forintos többletkiadást jelentene. Az internetadóból származó bevételből pedig mintegy 300 millió forintot éppen a digitális szakadékot csökkentő programok támogatására fordítanának.
Az NKA elnöke a törvénymódosítás kapcsán ugyanakkor elismerte: az előkészítés során a járulékoltatási körbe újonnan bekerülő szolgáltatók szakértőivel nem egyeztettek adószakértőkkel pedig azért nem konzultáltak, mert ennek az adótípusnak más a filozófiája.

Az NKA sajtótájékoztatóján részt vettek az NKA bizottságának tagjai, illetve a kulturális élet szereplői: mások mellett Bálint András színművész, Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Zimányi Zsófia, a Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. A felszólalók egyaránt az NKA által juttatott kulturális támogatások fontosságát hangsúlyozták.

Nagyon jó ajánlat: a szolgáltatók becslése szerint az internetadóból befolyó mintegy 1,5 milliárd forintból 300 milliót osztana vissza az új NKA kollégium. De miért nem döntheti el a piac, hogy mit támogat, miért nem dönti el a felhasználó, hogy közvetlenül kinek ad támogatást, miért kell ehhez egy adó és központi visszaosztás?

elmondjak, hogy nem egyeztettek az adott piac szakértőivel, ez azért jó, mert erre, illetve hatástanulmány készítésére törvény kötelezi a beterjesztőt

elmondjak, hogy nem egyeztettek adószakértőkkel, ezt valaki magyarázza el, pls., egyszerűen nem értem az indoklást( bár lehet, hogy a tudósító egyszerűsített valamit, de ennek tényleg semmi értelme).

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mondj-nemet-az-internetadora.blog.hu/api/trackback/id/tr90440907

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szélessávblog 2008.04.28. 10:23:04

Minden érték kulturálisAz internetjárulék kérdése magával hozott egy rakat fontos alapkérdést, köztük a kultúráét és az értékét. De a kultúra és az érték nem az, aminek Harsányi László tartja: kulturális értéke mindennek van. Nem lehet eleget ismételni,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanya18 2008.04.25. 18:26:55

ugy látom az nka mellett jellemzően olyanok kampányolnak akik nem megfelelő minőségű "kulturális terméket", vagy csak drágán tudnak előállítani, ezért a kis ingyenpluszpénz jól jön nekik...

kiváncsi lennék ezek után pl hogy állna oda a upc elé Eszenyi Enikő, Tóth Vera, United, Charlie, Budai László-Bánhidi Petra, a dereceni MODEM
(forrás upc.hu)

vagy a telekom elé: Művészetek Palotája, Jövő Háza, fidelio.hu zenei portál, Krétakör, stbstb.
(forrás magyartelekom.hu)

most csak a két nagy néhány eddigi kiemelt kulturatémájú szponzoráltját véstem ide... kiváncsi lennék utána is sirnának-e némi támogatásért a cégeknél, vagy csendben elkullognának ha azt mondanák nekik, hogy gyerekek, kérjetek az NKA-tól, náluk van a pénzetek...

imike 2008.04.26. 09:24:40

Jó lett volna, ha a kommentárokat utána fűzi hozzá, nem elegáns. Hol lehet megtalálni a sajtónyilatkozatot, az mti.hu-n nem találtam.
süti beállítások módosítása