HTML

Netrekész

Internetadó? Nem!

Internetadó? NEM

Civilek az internetadó ellen. Te is segíthetsz!

Tedd ki a logót te is!

Internetadó? Nem!

Friss topikok

Linkblog

Uniós célok ellen hatna a magyar "internetadó"

2008.05.05. 10:01 :: szgabor

ezt mondták Brüsszelben még a hosszú hétvége előtt: 
 
Brüsszel, 2008. április 30.
Uniós célok ellen hatna a magyar „internetadó”
Noha elismeri, hogy az internet kulturális célú megadóztatása tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Bizottság mégis sajnálkozással fogadna minden olyan jogszabályt, ami lelassítaná a szélessávú internet elterjedését Magyarországon – nyilatkozták bizottsági források a Bruxinfónak.
Az internet használatának megadóztatása a jelenlegi uniós növekedési és munkahely-teremtési célok ellen hatna – kommentálták bizottsági illetékesek a BruxInfónak a magyar kormánynak azt a kezdeményezését, amely a kulturális járulékot törvényileg kiterjesztené az internetes szolgáltatásokra és a hálózatfejlesztésre. Ráadásul, ha valóban a kultúra támogatása a cél, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az internet önmagában is a kulturális termékek és szolgáltatások egyik fontos hordozója – húzzák alá az Európai Bizottság információs technológiai főigazgatóságánál, külön is emlékeztetve arra, hogy az i2010 elnevezésű stratégia a digitális szakadék leküzdését szorgalmazza, és egy internetre kivetett adó bizonyosan nem segítene ebben.
Az utolsó rendelkezésre álló statisztikák szerint a magyar háztartások 38 százalékának van hozzáférése a világhálóhoz, ami messze elmarad az Európai Unió 54 százalékos átlagától. Magyarország ezzel a mutatóval a 23-ik helyen áll a 27-tagú EU-ban.
A Bizottság arra is felhívja a magyar hatóságok figyelmét, hogy a fogyasztók már jelenleg is fizetnek forgalmi adót az internetes szolgáltatásokra. „Fennáll a veszélye, hogy egy, valamennyi internetes szolgáltatásra alkalmazandó adó tovább növeli ezeknek a szolgáltatásoknak a költségeit, és ezt a terhet áthárítják a fogyasztókra” – figyelmeztetnek Brüsszelben.
A Bizottságnak egyébként tudomása van arról, hogy Franciaországban jelenleg vita folyik egy, az internetes szolgáltatók és a műsorszolgáltatók által fizetendő adó bevezetéséről, aminek bevételeiből a köztelevíziót támogatnák.
© 2008 BruxInfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mondj-nemet-az-internetadora.blog.hu/api/trackback/id/tr96454480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása