HTML

Netrekész

Internetadó? Nem!

Internetadó? NEM

Civilek az internetadó ellen. Te is segíthetsz!

Tedd ki a logót te is!

Internetadó? Nem!

Friss topikok

Linkblog

Nem lesz internetadó (hanem valami más)

2008.05.07. 15:40 :: szgabor

A jelek szerint bizonyossá érett ami eddig csak valószínű volt: a beterjesztett formában nem lesz internetadó.

Mielőtt mindenki pezsgőt bontana: a kultusztárca egyelőre nem vonta vissza a javaslatot, csak jegeli, és - az Index mai cikke szerint is - tárgyalásokat kezdeményez arról, hogy honnan lehet így pótolni az NKA kieső 2-2,5 milliárdos bevételét (ebből ugye az internetadó az NKA szerint "csak" 800 m lett volna).

Abban nincs sok kétség, hogy a tárgyalások során az NKA azért továbbra is erről a piacról (is) akar majd járulék bevételekhez jutni, de - ha már egyezteteést akar - remélhetőleg az eredetileg tervezettnél valamivel kulturáltabb formában. A dolog ugyanakkor nem lesz egyszerű: a digitális tartalmak ilyen adóztatása kb. ezerszer lesz komplikáltabb mint a szokványos piacokon a járulékok begyűjtése. Érdeklődve várjuk a fejleményeket. 

 

 

4 komment

A Népszabadság szerint szeretnénk internetadót

2008.05.07. 15:32 :: szgabor

Meglepő kutatási eredménnyel szolgál a mai Népszabadság: a lap megbízásából készült felmérés szerint az emberek többsége (54 százaléka) egyetért az internetadóval. Bár magam nem vagyok közvéleménykutató, annyit bizonyosan megértek, hogy a kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy a megkérdezettek szerint elfogadható lenne-e ha a szolgáltatók (azaz nem ők, hanem valaki más) fizetne előfizetőnként egy kisebb összeget a kulturális alapba. Őszintén kiváncsi lennék, hogy ha úgy tennék fel a kérdést, hogy: " Amennyiben a járulék Önnek vagy a szolgáltatónak 20-70 forint többletköltséget eredményezne havonta, akkor támogatná a bevezetését?" akkor mi lenne azeredmény.

Sajnos, teljesen nyílvánvaló a szándék a cikk mögött (finoman szólva is eléggé csúsztat már a cím is), de azt végképp nem értem, hogy miért jó egy jónevű kutatócégnek ha ilyesmihez adja a nevét. 

9 komment

Uniós célok ellen hatna a magyar "internetadó"

2008.05.05. 10:01 :: szgabor

ezt mondták Brüsszelben még a hosszú hétvége előtt: 
 
Brüsszel, 2008. április 30.
Uniós célok ellen hatna a magyar „internetadó”
Noha elismeri, hogy az internet kulturális célú megadóztatása tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Bizottság mégis sajnálkozással fogadna minden olyan jogszabályt, ami lelassítaná a szélessávú internet elterjedését Magyarországon – nyilatkozták bizottsági források a Bruxinfónak.
Az internet használatának megadóztatása a jelenlegi uniós növekedési és munkahely-teremtési célok ellen hatna – kommentálták bizottsági illetékesek a BruxInfónak a magyar kormánynak azt a kezdeményezését, amely a kulturális járulékot törvényileg kiterjesztené az internetes szolgáltatásokra és a hálózatfejlesztésre. Ráadásul, ha valóban a kultúra támogatása a cél, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az internet önmagában is a kulturális termékek és szolgáltatások egyik fontos hordozója – húzzák alá az Európai Bizottság információs technológiai főigazgatóságánál, külön is emlékeztetve arra, hogy az i2010 elnevezésű stratégia a digitális szakadék leküzdését szorgalmazza, és egy internetre kivetett adó bizonyosan nem segítene ebben.
Az utolsó rendelkezésre álló statisztikák szerint a magyar háztartások 38 százalékának van hozzáférése a világhálóhoz, ami messze elmarad az Európai Unió 54 százalékos átlagától. Magyarország ezzel a mutatóval a 23-ik helyen áll a 27-tagú EU-ban.
A Bizottság arra is felhívja a magyar hatóságok figyelmét, hogy a fogyasztók már jelenleg is fizetnek forgalmi adót az internetes szolgáltatásokra. „Fennáll a veszélye, hogy egy, valamennyi internetes szolgáltatásra alkalmazandó adó tovább növeli ezeknek a szolgáltatásoknak a költségeit, és ezt a terhet áthárítják a fogyasztókra” – figyelmeztetnek Brüsszelben.
A Bizottságnak egyébként tudomása van arról, hogy Franciaországban jelenleg vita folyik egy, az internetes szolgáltatók és a műsorszolgáltatók által fizetendő adó bevezetéséről, aminek bevételeiből a köztelevíziót támogatnák.
© 2008 BruxInfo

Szólj hozzá!

Emberek, lehet, hogy nem lesz internetadó?

2008.04.27. 10:48 :: szgabor

Azt írja az Index, hogy az MSZP tegnapi választmányi ülésén a választmányi tagok szavaztak az internetadó bevezetéséről, és a többség a bevezetés ellen foglalt állást. A szavazás eredménye nem kötelező a kabinetre nézve, csak egy ajánlás kvázi, de a választmányi tagok nagy része képviselő is, így furcsa helyzet lenne, ha a frakció nem fogadná el a választmány ajánlását. 

http://index.hu/gazdasag/magyar/intad080426/

Magam nem vagyok egy nagy MSZP szakértő, nem tudom, mi a választmány és a frackió viszonya, de azért ez örömteli jel mindenképpen. Akár e blogon megjelentek szerint (gondolok Pettkó András MDF képviselő, és Nyitrai Zsolt Fidesz képviselő kommentek közt közzétett véleményére), meg hát a politikai logika szerint sem valószínű, hogy ellenzéki képviselők megszavaznának ma Magyarországon egy adó ( vagy járulék) emelést. Az SZDSZ éppen ma mással van elfoglalva, és ha már szoci képviselők sem akarják olyan nagyon, akkor kezd elképzelhető lenni számomra, hogy nem lesz meg a bevezetéshez szükséges többség. Szép lenne.

3 komment

Az Invitel sem ért egyet az i-adóval

2008.04.26. 18:11 :: szgabor

Újabb szolgáltató, újabb közlemény, a mondanivaló azonban hasonló.

 

Az Invitel nem ért egyet az internetadóval
 
 
Az Invitel Távközlési Zrt, Magyarország második legnagyobb ADSL internet szolgáltatója nem támogatja a kulturális járulék kiterjesztését az Internet hozzáférésre, a kultúra támogatását egyéb módokon képzeli el.
 
Az Invitel álláspontja szerint az Internet-hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. A cég rámutat, hogy az információhoz való hozzájutás olyan alkotmányos alapjog, amelyet veszélyes adminisztratív eszközökkel korlátozni.
 
A digitális kultúra támogatása nem indokolhatja a járulék kiterjesztését, hiszen maga az internet-hozzáférés segíti hozzá a felhasználót a digitális kultúra eléréséhez. A kezdeményezés jelen formájában éppen a digitális kultúra terjedését akadályozná azáltal, hogy a kultúrához való hozzáférés eszközére vetne ki további terhet. Az Invitel véleménye szerint az új járulék bevezetése az internethasználat elterjedésének megnehezítésével a hazai vállalkozások versenyképességét is csökkentené.
 
A tervezett járulék ellen való tiltakozása mellett az Invitel szeretné kifejezni, hogy a kultúra támogatását elengedhetetlennek tartja, annak fontosságát és felelősségét átérzi; a cég szponzorációs politikájának a kulturális projektek támogatása több éve fontos részét képzi. Az Invitel, mint kereskedelmi tevékenysége után adózó, felelősen gondolkodó vállalat továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy közvetlenül támogassa azon kulturális tevékenységeket, amelyeket értékeivel összeegyeztethetőnek és támogatásra érdemesnek tart. Az internetadó bevezetése ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival és mindazon távközlési cégek törekvésével, akik a Netrekész nevű kormányzati programhoz csatlakoztak, hogy az internet penetráció növekedését, az internetezés népszerűsítését saját tőkével támogassák.
 
2008. április 26.
 
Invitel Zrt.

 

 

Szólj hozzá!

A Telekom és a UPC közös nyilatkozata

2008.04.24. 21:20 :: szgabor

A történeti hűség kedvéért: bár jó eséllyel már mindenki olvasta valahol, de íme a két nagy, a Telekom és a UPC közös nyilatkozata:

 

A két vezető szolgáltató közös felhívása az internetjárulék veszélyeiről
 
 
A két vezető hazai internetszolgáltató, a Magyar Telekom Nyrt. és a UPC Magyarország Kft. - csatlakozva az elmúlt napokban közzétett tiltakozásokhoz - közösen felhívja a Magyar Köztársaság Kormányának, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai, illetve az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának figyelmét az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetésével járó komoly veszélyekre.
 
A lépés hátráltatja azt a meghirdetett és elfogadott kormányprogramot, amely az Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás címen került elfogadásra, kijelölve az informatikai fejlesztés fő stratégiai irányait.
 
Szakmai álláspontunk és iparági tapasztalataink szerint a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal.
 
Mindeközben nem láthatók a tervezett intézkedés elvárt előnyei. A Magyar Telekom Csoport és a UPC önkéntes társadalmi felelősségvállalása keretében évek óta kimagasló szerepet vállal a magyar kultúra finanszírozásában. Ennek fenntartása mellett nem szeretnénk feladni az ország versenyképességét növelő, a digitális írástudatlanság felszámolására, és az internettársadalom fejlesztésére tett folyamatos erőfeszítéseinket, hosszú távú programjainkat.
 
Fentiekre tekintettel kérjük a Tisztelt Döntéshozókat, hogy valamennyi körülményt mérlegelve, és a szakma álláspontját nem mellőzve maradjanak összhangban az eredetileg elfogadott, az információs társadalom fejlesztését célzó kormányprogrammal, és ennek megfelelően ne támogassák az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetését.
 
 
Budapest, 2008. április 24.
 
Magyar Telekom Nyrt.
UPC Magyarország Kft.

3 komment

Hallgattassék meg a másik fél is

2008.04.24. 21:03 :: szgabor

Ma sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Kulturális Alap, melyen az NKA vezetői, és meghívott művészek nem meglepő módon az internetadó bevezetése mellett érveltek. Bár ezer helyen megjelent tudósítás az eseményről, azért beraknám ide az MTI közleményt. A vastag betű nem a közlemény része, hanem az én kiemelésem.  Kommentek  szoveg után pirossal

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás célja, hogy alkalmazkodjon a megváltozott kulturális szokásokhoz és a technológiai fejlődéshez - mutatott rá az NKA elnöke. Hozzátette: a módosítás során a járulékalapból mintegy harminc olyan terméket hagynának el, amelyek piaci részesedése, illetve járulékbefizetése elhanyagolható, és három olyan jelentős kulturális tartalommal bíró termék és szolgáltatás járulékoltatását tervezik, amelyek különösen elterjedtté váltak.

Ennek alapján a kihagyni tervezett termékek miatt az NKA mintegy 600 millió forintos bevételkiesésre számít, ugyanakkor az internethozzáférés-szolgáltatás, a mobiltelefonon keresztüli adatátviteli, valamint a formatervezési tevékenységből 2,5-3 milliárd forint plusz bevételt vár a szervezet.

Harsányi László megjegyezte: arra nemigen lát esélyt, hogy a törvényjavaslathoz beadott módosító indítványok nyomán a jogszabályt úgy fogadják el, hogy a forráskiesést jelentő változások benne maradnak, miközben a plusz bevételt jelentő internetadó és társai kikerülnek abból. Újságírói kérdésre az NKA elnöke elmondta, hogy a törvényjavaslat visszavonására az oktatási és kulturális miniszter jogosult.

Harsányi László az internetszolgáltatás járulékoltatása kapcsán hangsúlyozta: az internetadó elleni, Magyarország infokommunikációs elmaradását hangoztató érvelés két okból is hamis. Egyrészt felmérések szerint az internet-előfizetések alakulásában az ár sokkal kevésbé játszik szerepet, mint a motiváció hiánya. A 0,8 százalékos internetadó ráadásul egy fogyasztóra vetítve havonta csupán 20-70 forintos többletkiadást jelentene. Az internetadóból származó bevételből pedig mintegy 300 millió forintot éppen a digitális szakadékot csökkentő programok támogatására fordítanának.
Az NKA elnöke a törvénymódosítás kapcsán ugyanakkor elismerte: az előkészítés során a járulékoltatási körbe újonnan bekerülő szolgáltatók szakértőivel nem egyeztettek adószakértőkkel pedig azért nem konzultáltak, mert ennek az adótípusnak más a filozófiája.

Az NKA sajtótájékoztatóján részt vettek az NKA bizottságának tagjai, illetve a kulturális élet szereplői: mások mellett Bálint András színművész, Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Zimányi Zsófia, a Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. A felszólalók egyaránt az NKA által juttatott kulturális támogatások fontosságát hangsúlyozták.

Nagyon jó ajánlat: a szolgáltatók becslése szerint az internetadóból befolyó mintegy 1,5 milliárd forintból 300 milliót osztana vissza az új NKA kollégium. De miért nem döntheti el a piac, hogy mit támogat, miért nem dönti el a felhasználó, hogy közvetlenül kinek ad támogatást, miért kell ehhez egy adó és központi visszaosztás?

elmondjak, hogy nem egyeztettek az adott piac szakértőivel, ez azért jó, mert erre, illetve hatástanulmány készítésére törvény kötelezi a beterjesztőt

elmondjak, hogy nem egyeztettek adószakértőkkel, ezt valaki magyarázza el, pls., egyszerűen nem értem az indoklást( bár lehet, hogy a tudósító egyszerűsített valamit, de ennek tényleg semmi értelme).

3 komment · 1 trackback

Újabb támogatók

2008.04.23. 20:23 :: szgabor

Piaci szereplők is kifejezték egyetértésüket és támogatásukat a nyilatkozattal kapcsolatban. Valószínüleg ritka pillanat, hogy a fogyasztók, a szolgáltatók, a civilek és a szakmai szervezetek is egyetértenek valamiben, most éppen egy ilyen pillanatot élünk át.
 
A kilenc civil és szakmai szervezet nyilatkozatát támogatók listája ( 04.23. esti állapot)
 
Actel
BT
Externet
Interware
Magyar Telekom
Marketorg Internet Szolgáltató
RubiCom
Tvnet
UPC
3C

UPDATE: akik azóta jelezték támogatásukat ( 04.24. este )
Magyar Kábelkommunikációs Szövetség
Magyar Kábeltelevíziós és Távközlési Szövetség
Netért Egyesület

Szólj hozzá!

A közös nyilatkozat

2008.04.23. 15:05 :: szgabor

NYILATKOZAT
 
 
 
 
Budapest, 2008. április 23.
 
A jelen nyilatkozat aláírói szerint a kulturális járulékfizetés rendszerének az internetes hozzáférés-szolgáltatásra, illetve hálózatfejlesztésre történő kiterjesztése (vagyis az úgynevezett „internetadó” bevezetése) elhibázott és az információs társadalom fejlesztésére, illetve a gazdasági versenyképesség javítására irányuló uniós és hazai kormányzati szándékkal alapvetően ellentétes. Az aláíró civil és szakmai szervezetek – a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezzel egyező szakmai álláspontjával egyetértve - felkérik az Országgyűlés tagjait, hogy ne támogassák a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosításáról szóló T/5395 számú törvényjavaslatot.
 
 
2008 Európában az „e-Befogadás” éve, melynek keretében  a piaci szereplők, a civil szervezetek és az állam mindent megtesznek azért, hogy minél több ember éljen és élhessen a számítástechnika és az internet adta lehetőségekkel, javítva ezzel egyéni életminőségét és elhelyezkedési lehetőségeit, illetve a gazdaság versenyképességét. Magyarország ezzel szemben egy olyan internetadó bevezetésére készül, amely minden tekintetben ellentmond ennek a törekvésnek.
 
·         Ma hazánkban a digitális ismeretek tekintetében nagyon rossz a helyzet: csaknem minden második felnőtt állampolgár digitálisan írástudatlan, azaz sem a számítógépet, sem az internetet nem tudja használni. Az internet használata mind a lakosság, mind a vállalkozások esetében mélyen az uniós átlag alatt marad, ahogy az információs társadalmi szolgáltatások igénybe vétele is elmarad még a hazánkkal az unióhoz egy időben csatlakozott országok többségtől is. Az „internetadó” jelen formájában az ország fejlődése, versenyképességének javulása ellen hat.
 
·         Az „internetadó” bevezetése - mértékétől függetlenül - olyan lépés lenne, amely minden meghirdetett hazai és uniós programmal ellentétes. Az  Európai Unióban - az EU ajánlásaival összhangban - kivétel nélkül minden tagország támogatja az internet hozzáférések számának emelkedését és az internethasználat – és ezen belül a kormányzati és önkormányzati szolgáltatások használatának – elterjedését. Az „internetadó” bevezetésével Magyarország nemcsak a hazai szolgáltatók és fogyasztók felé küldene negatív üzenetet, hanem az unióban is egyedülálló módon rövid távú bevételek érdekében kockáztatna egy széles körű konszenzuson nyugvó fejlesztéspolitikai célkitűzést.
 
·         Az „internetadó” tervezett mértéke ugyan csak 0,8 százalék, ám kivetési alapja nem a szolgáltatók nyeresége, hanem árbevétele lenne, ami azt jelenti, hogy jelentősen csökkentené működésük eredményességét. Az így kieső forrásokat (számításaink szerint mintegy évi 1,5 milliárd forintot) ezért a szolgáltatók vagy az előfizetőkre volnának kénytelenek áthárítani vagy fejlesztéseiket kényszerülnének visszafogni. Mindkét lehetőség esetén kijelenthető, hogy az „internetadó” egyértelműen ellentétes az információs társadalom fejlődésének céljával.
 
 
·         A jelenlegi javaslat nem csupán az internet kulturális és szórakoztató tartalmainak fogyasztására róna többlet terhet, hanem a kormányzati, önkormányzati szolgáltatások, más köz- és egészségügyi szolgáltatások, vagy az internetes kereskedelem felhasználóira és szolgáltatóira – azaz többek között a kórházakra, orvosokra, teleházakra vagy kisvállalkozásokra - is. Az „internetadó” jelenlegi formájában ellenkezik a kormányzat eddigi akaratával és lépéseivel: az elektronikus közszolgáltatások igénybevételét is költségesebbé tenné.
 
·         Az „internetadó” kivetésével kapcsolatban nem készült a szakmai szervezetek által megismerhető hatástanulmány. Ez nemcsak a józan észnek mond ellent, hanem a hatályos magyar jogszabályoknak is, azon belül a jogalkotásról szóló törvénynek, amely előírja, hogy a jogszabály megalkotása előtt elemezni kell a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat és meg kell vizsgálni a szabályozás várható hatását. Az „internetadó” jelenlegi javaslata úgy született, hogy az információs társadalomra és a digitális írástudásra vonatkozó hatástanulmány nem készült.
 
·         Az új adó egyértelműen hátráltatja azokat az állami, piaci és civil kezdeményezéseket, melyek az internethasználat elterjesztését, a digitális írástudatlanság csökkentését célozzák. Az „internetadó” – mértékétől függetlenül – rendkívül rossz üzenetet hordoz egy olyan országban, melynek egyik meghirdetett – és kormányprogramba is foglalt - célja az információs társadalom kiépítése, a digitális írástudás terjesztése.  
 
Tudjuk, hogy ma a kultúra is nehéz helyzetben van Magyarországon. E levél aláírói eddig is sokat tettek a magyar kultúráért, és a jövőben is tenni kívánnak érte. Az „internetadó” jelen formájában ugyanakkor – amellett, hogy növeli az Oktatási és Kulturális Minisztérium és így a Nemzeti Kulturális Alap forrásait – meggyőződésünk szerint ennél sokkal nagyobb károkat okoz Magyarországnak.
 
E levél aláírói ezúton is kinyilvánítják egyértelmű szándékukat, hogy tárgyalásokat folytassanak az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap képviselőivel a kulturális járulék alap jövőbeni szélesítéséről, hogy mind a piaci szereplők, mind a szakmai szervezetek, mind az Oktatási és Kulturális Minisztérium számára elfogadható kompromisszumban állapodhassanak meg.  Ehhez azonban feltétlenül szükségesnek tartják a jelenlegi – a szakmai és civil szervezetek, és a piaci szereplők által is elhibázottnak tartott – „internetadó” javaslat visszavonását.
Menyhárt Zsolt
Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete
Pintér Róbert dr.
BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központ
Mayer Erika dr.
Infomediator Információs Társadalmi Felhasználóvédelmi Iroda
Keresztesi János, Gögge Péter
Informatikai Vállalkozások Szövetsége
Dombi Gábor
Inforum
Martos Balázs
Internet Szolgáltatók Tanácsa
Mlinarics József
Magyar Tartalomipari Szövetség
Pintér Róbert
Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete
Szenes Gábor
Netrekész Közhasznú Kft.

2 komment

Küldj levelet a képviselődnek!

2008.04.23. 15:00 :: szgabor

Kedves Netező,

 

Minden bizonnyal hallottál már róla, hogy a kormány azt tervezi, hogy kulturális járulékot vet ki az internetre: "népszerű" nevén ez lenne az internetadó. Sokan, sok helyen elmondták és leírták már, hogy ez miért őrültség. Ebben a sorban hallatták hangukat az internet és a digitális írástudás terjesztéséért tenni próbáló civil és szakmai szervezetek is. A blogon olvashatod azt a nyilatkozatot is, amit ezek a civil szervezetek közösen tettek (ezt a blogot, az aláírók egyike, a Netrekész ügyvezetőjeként indítottam).

Ugyanakkor Te is tehetnél valamit: egy e-mailban jelezhetnéd a döntéshozóknak (ők jelen esetben az Országgyűlés tagjai), hogy ez szerinted sem jó ötlet.

Ehhez annyit kellene tenned, hogy megtudod, ki a Te körzeted országgyűlési képviselője, és mi az e-mail címe 

(ehhez segitségül:   http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=38 ),

majd ha nincs kedved saját szöveget írni, fogod és becopyzod az alábbi kis mintát, és elküldöd neki.

 

Kedves Képviselőm!

Ön a közeljövőben szavazni fog arról, hogy fizetni kelljen-e kulturális járulékot az internethasználat után. Az összes szakmai és civil szervezet szerint az internetadó bevezetése nagyon nagy hiba lenne. Mint egyike a 3 millió magyar internetezőnek, tájékoztatom Önt, hogy ez szerintem is rossz ötlet.

Ezért kérem, ne szavazza meg az internetadót!

Üdvözlettel:

 

Az egész nem több egy percnél, és valamit talán ez is segít.

Köszönet!

 

 

Itt nézd meg, melyik választókörzetbe tartozol.

Itt nézd meg, ki nyerte ezt a körzetet legutóbb, azaz, ki a képviselőd.

Itt nézd meg, mi az email-címe.

458 komment · 8 trackback