HTML

Netrekész

Internetadó? Nem!

Internetadó? NEM

Civilek az internetadó ellen. Te is segíthetsz!

Tedd ki a logót te is!

Internetadó? Nem!

Friss topikok

Linkblog

Küldj levelet a képviselődnek!

2008.04.23. 15:00 :: szgabor

Kedves Netező,

 

Minden bizonnyal hallottál már róla, hogy a kormány azt tervezi, hogy kulturális járulékot vet ki az internetre: "népszerű" nevén ez lenne az internetadó. Sokan, sok helyen elmondták és leírták már, hogy ez miért őrültség. Ebben a sorban hallatták hangukat az internet és a digitális írástudás terjesztéséért tenni próbáló civil és szakmai szervezetek is. A blogon olvashatod azt a nyilatkozatot is, amit ezek a civil szervezetek közösen tettek (ezt a blogot, az aláírók egyike, a Netrekész ügyvezetőjeként indítottam).

Ugyanakkor Te is tehetnél valamit: egy e-mailban jelezhetnéd a döntéshozóknak (ők jelen esetben az Országgyűlés tagjai), hogy ez szerinted sem jó ötlet.

Ehhez annyit kellene tenned, hogy megtudod, ki a Te körzeted országgyűlési képviselője, és mi az e-mail címe 

(ehhez segitségül:   http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=38 ),

majd ha nincs kedved saját szöveget írni, fogod és becopyzod az alábbi kis mintát, és elküldöd neki.

 

Kedves Képviselőm!

Ön a közeljövőben szavazni fog arról, hogy fizetni kelljen-e kulturális járulékot az internethasználat után. Az összes szakmai és civil szervezet szerint az internetadó bevezetése nagyon nagy hiba lenne. Mint egyike a 3 millió magyar internetezőnek, tájékoztatom Önt, hogy ez szerintem is rossz ötlet.

Ezért kérem, ne szavazza meg az internetadót!

Üdvözlettel:

 

Az egész nem több egy percnél, és valamit talán ez is segít.

Köszönet!

 

 

Itt nézd meg, melyik választókörzetbe tartozol.

Itt nézd meg, ki nyerte ezt a körzetet legutóbb, azaz, ki a képviselőd.

Itt nézd meg, mi az email-címe.

458 komment · 8 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mondj-nemet-az-internetadora.blog.hu/api/trackback/id/tr67438494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óbuda több mint város! 2008.04.26. 11:51:30

Óbuda sem kér az internetadóból...Kedves Képviselőink: Orosz Sándor és Donáth László! Ön a közeljövőben szavazni fog arról, hogy fizetni kelljen-e kulturális járulékot az internethasználat után. Az összes szakmai és civil szervezet szerint az i…

Trackback: Szélessávblog 2008.04.25. 23:25:52

Csöbör és vödör: internetadó-hisztériaAz internetadó ellenfelei és kitalálói osztoznak egy tulajdonságban: mindkét oldal hülyének nézi a másikat, és igazuk is van. Mindkettő hülye. Mivel minden megszólaló káromkodik, kénytelen vagyok higgadt maradni, bár…

Trackback: petíció.eu 2008.04.25. 22:37:44

Az internetadóról (petíció) Tények Magyarországról Az internetet használók száma Magyarországon jóval alacsonyabb, mint az európai átlag. Ez lassítja az ország kulturális, gazdasági fejlődését , versenyképességét pedig tovább rontja. Az ok - az informa…

Trackback: Selion meséi 2008.04.25. 21:09:53

Internetadó?! Nem! Miért is? Talán mert divatos, új dolog és nem eléggé centralizált (értsd: a kormány által nem ellenőrzött). Igazából tényleg nem értem az okát, azon kívül, hogy ez még egy olyan médium, ahonnan nem származik a kormánynak bevéte...

Trackback: HTML Info 2008.04.25. 20:38:16

InternetadóA Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) továbbra is fenntartja azon álláspontját, miszerint szakmai szempontokat tekintve nem tartja elfogadhatónak az internetet 0.8%-kal megterhel? kulturális járulék bevezetését. Bóna Ákos a GKM infok…

Trackback: Athos blogja 2008.04.25. 15:16:27

interNEtadó!Mint látjátok, kikerült a sarokba egy logó, ami a Civilek az internetadó ellen blogra mutat. Azért tegyük hozzá, hogy például az Indafotót a NKA támogatja, ott figyel az Új Magyarország logó az alján. Ettől függetlenül nem tetszik az inte…

Trackback: Webisztán 2008.04.25. 14:37:46

Mondj nemet az internetadóra és az azt támogató politikusokra!Sajnos megint arra kényszerülünk, hogy politikával foglalkozzunk ezen a blogon. Elmebeteg időket élünk, ennek egyik legjobb bizonyítéka az internetadó nevű szörnyedvény megjelenése politikusain…

Trackback: DjZoNe blogol 2008.04.25. 11:31:17

InternetadóLassan egy hete hangos az online és az offline sajtó az internet adótól. Hasonló kezdeményezés volt már két éve az Európa Parlamentben, de ha jól tudom az is megbukott. Persze ki másoktól jött volna, ez a f*szság, mint a franciáktól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Padi 2008.05.13. 00:08:35

egyszerűen nem hiszem el hogy hova jut ez az ország!!! mit képzelnek ezek??? mért nem vezetnek be még valamit pl körömvágási adó....
ebből az országbol nem lesz sz*r se.....
csak csodálni birom az észteket

renugard 2008.05.13. 07:50:03

Hard: alapból igazad van, ha a magyarok mentalitását nézzük, DE a szolgáltatók, vagy cégek, akik az internetből élnek szvsz, nem háríthatják át ezt a havi kb. 80-100 Ft-ot a felhasználókra, mert ők is kőkemény árversenyben vannak egymással, és amelyik árcsökkentés helyett, még terhelni is próbálja az ügyfeleit, hamar rajtaveszthet a dolgon, mert az egyszerű halandó nyilván azt mondja, ott rendelem meg a szolgáltatást, ahol 1:olcsóbb, 2:jobb a kiszolgálás.
Khm-mel pedig legmélyebben egyetértek. Amelyik országban a fő kultúra GyőzikeBalázsMaonikasó, ott nagyon nehéz az igazi kultúráért tenni bármit is. Főleg ilyen mentalitással, ami itt is kiolvasható egy-két hozzászólásból.

marczel · http://mindenfeleportal.extra.hu 2008.05.13. 11:19:35

HÜLYÉNEK NÉZNEK MINKET, ENNYI........

lucio 2008.05.13. 14:14:40

Az baj ha Betűvetőnek azt mondom a...d? Meg a többi hülyének is? Mivel nem a 0.8 -ról van szó te nagyon buta...

LavX 2008.05.13. 19:41:40

ha bevezetik akkor azt is csinálják meg, hogy oszoljon az egész parlament és csatlakozzunk ausztriához.(ha bevezetik én tényleg oda költözök)

zsolla 2008.05.13. 21:15:11

Hát ez nagyon felháboritó de csatlakozom az elötem szolohoz mert én is ki mek ausztriába és kész kisé jobban élnénk ott mint itt!!! én györ melet lakom szal nem távolság!! és mégis mekkora a különbség!! nem érdekes???

SaTad 2008.05.14. 07:00:54

Azon tűnődtem az ország gyüllési névsorok között böngészgetve, hogy lehet ezt megengedni a népnek?! Az usa egy magyarországnyi tartományára 1 polgármester jut. Nekünk több mint száz országgyüllési képviselőnk van! Ez az igazán RÖHELYES!!!

SaTad 2008.05.14. 07:07:59

Egy igen bölcs ember magyarországon azt mondta, "az a nép amelyik megtűr egy zsarnokot az a nép vagy buta vagy aljas"
('Gróf Széchenyi István)

Kunci 2008.05.14. 13:02:52

Üdv!

Kedves Honatyák! Miért csakis és kizárólag az Internet után fizessünk? A TV előfizetés, mozijegy, színházjegy, koncertjegy, múzeumi-, kiállítási belépőjegyek ára, stb. után miért nem??? Ha már lúd legyen kövér! :) Hiszen az a baj, hogy ma itthon túlságosan elterjedt az Internet, túl sokat járunk színházba, koncertre, moziba... Ezen feltétlenül változtatni kell! aki művelődni akar az igenis fizessen "büntetést"! Egyébként is alig fizetünk adót. Hiszen a bruttó bérünknek a felét megkapjuk. Aztán elmegyünk bevásárolni, szolgáltatásokat veszünk igénybe ami után csak 20% ÁFA-t fizetünk, tehát minden megkeresett forintunk után még csak 70 fillér az államé! :P :)

Baromarcú 2008.05.14. 13:20:43

Ha ezt sikerül nekik bevezetni, akkor utána jöhetne a parlamenti képviselő vagyok adó. Mondjuk elég lenne csak a fizetésük 20%-a és meggazdagodna az ország.

renugard 2008.05.14. 19:28:55

Kunci, nagyon jó, hogy megemlíted, mert az általad felsorolt dolgok már tartalmazzák a Kultúrális Hozzájárulást. A logikádat viszont nem értem, mert az internetből nem te adózol, hanem a szolgáltatód.

Kivülálló 2008.05.14. 20:45:35

Én teljes szívemből ellenzem az internet adót mivel a kormány szavahihetöségével játszik. Egyszer megadóztat mindent és még nem elég sosem elég meddig megy el azaz medddig türi ez a birka nép? Hány bőrt akarnak az urak lehúzni a népről? Egyik szavukban azt mondták,hogy nincs minden háztartásban most meg a haladás útját akarják meggátolni ez felháboritó.Ha ezt bevezetik akkor lélegzet vételi adót is be kéne vezetni és igy tovább.Szerintem eladtak már mindent az országban már csak a nép van akit eladhat modern rabszolgának. Ne türjük tegyünk ellene! Ellenezük tiltakozzuk ellene!

cloblog 2008.05.14. 23:03:40

Bocs renugard, az előbb véletlenül neked küldtem üzenetet...

szóval SZGABOR-nak:

Tudom, egy régebbi hozzászólásodban írtad (morgo55-nek és az 50Ft-jának), de fontos dolgot kell közölnöm a comment-eddel kapcsolatban.

Az "alul"-t rövid u-val írjuk, ha már az iskolázottságról vitatkozol, illene bizonyítani a magadét...

Na ennyi, a netadó annyira nem érdekel, hogy összeszidjak mindenkit.

renugard 2008.05.15. 05:02:50

Lassan írom, hogy mindenki megértse: NEM A NÉPET ADÓZTATJÁK!

Ez a baj a néphülyítéssel: a nép amúgy is hülye, nem kell még egy lapáttal rátenni.

Demagógia:A demagógia (a görög δημος (demos, nép) és αγωγειν (agogos, vezetés) szavakból) a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetős, részigazságokon, vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére. Számos jelzős szerkezetben is előfordul, attól függően, hogy a politika vagy a kijelentés mely területre vonatkozik (pl. szociális demagógia, faji demagógia, osztálydemagógia).

papókonzerv 2008.05.15. 08:56:29

Egy szempontból megfontolandó! A sok ingyenes letöltés okán a szerzők, a jogdíjak elmaradása miatt, a cd-dvd kiadásban nem lesznek érdekeltek.
Alternatív megoldás: a letöltős webhelyek legyenek fizetősek, vagy az ilyet üzemeltető netszolgáltatók fizessék meg a jogdíjakat a reklámbevételekből, vagy ezek kombinációja!!

hocka 2008.05.15. 12:31:05

Egy kérdés:
Melyik az az adónem, amit nem a nép, a dolgozó ember fizet be az államkasszába?

Az hogy pl. egy nagy cégnél dolgozó emberke felveszi a fizetését és fogalma nincs hogy ezután a cég mennyi adót fizet, az egy dolog, attól még az Ő munkájából fizetik az adót is, nemcsak a bérét.

Ha hülyítésről van szó, akkor szerintem ez a legnagyobb. Nem a népet adóztatják?
Vicc.

2008.05.16. 07:47:54

Itten egymás hülyézése folyik? Na szevasztok...

szgabor 2008.05.16. 08:34:54

Satad:

Itt nem karomkodunk, nem kuldjuk el mashova a vitapartnert stb. Szoval az ilyeneket - barkire is vonatkozik - a tovabbiakban is moderalom.

Viktor:

remélem, nem.

Balázs Anita 2008.05.16. 18:51:38

Kell az internet adó!!!

Miaz ,hogy pont az internet ne legyen megadóztatva.?

Igenis meg kellene már tanulni az életben mindenétr fizetni kell!!!
Néha 2x 3x is.

tranks 2008.05.17. 17:04:17

En meg gratulálni szeretnék annak a tanárnak aki 5-10 bejegyzéssel elötte ,ekkora hülyeséget volt képes írni.
Kivánom hogy gyermekeimet véletlen se tanitsa hasonló mentalitású tanár úr ,hölgy .
Ha az internet a kultura része volna ,akkor miert arra pazarolja az időt ,hogy íde irogat?!
MENJEN EL SZAMTECH TANARNAK

Tisztességes dolgozó 2008.05.17. 17:16:00

Hát igen az internet adó! Az a sok ingyenélő akik kivetik az adókat, aztsem tudják mi a munka. A szájukat tudják jártatni telehazugságokkal, csak a hatalom a gőkség a pénzek zsebretételéhez értenek.
Nem támogatom az internet adót, sőt atöbbi adót sem, mivel dolgozzanak meg a szépenmondott képviselők stb a pénzükért, valamelyest csak a létminimum alatt adnék nekik munkát.Visszajöhetne már a Kádár rendszer hogy az ilyen adófizetők zsebéből kinyuzva kivett kis pénzüket az ijen semmire való csürhe bandával szembe igazságott tegyen. Azért nem engedik a munkás embereket képviselőnek, mert jobban belelátna az országhelyzetébe, mint ezek az elit értelmiségnek hit pénzhabzsáló hazug banda.
Mer ha tudni véljük ők voltak azok az emberek kivéve stb akik az országottmegteremtő munka hejjeket szétrombolták,az Antal kormánnyal,azokkal a képviselőkkell, akik a dézsmálták befelé a vagyonokat. Beszélhetnénk még sok miliárdokról is. Ezek az úrak engedik meg hoghy a rá kényszerűlt munkást a létminimumon dolgoztassák, ezek az emberek azok akik alétminimomu munkást arra kényszeritik hogy a létminimum bejelentése mellett fizessenek a többit meg zsebből adják ha adják, elgondolkoztató hogy mennyi pénzt megfognak maguknak, ezek a becsületes emberek.
A sok milió munkahellyért ki felel amit az előző redszer stb leszármazottainkkal felépitettek ipart, a világhirü szövetkezetekkel eggyűt, ahol a munkásembert megbecsülték, tiszteletben tartották stb.
Ezeknek a magukat értelmiségnek hitt szint alá sülyedő hazugságokkal tele nagyszájú képviselőknek meg a magyar multiknak igen megkellet volna dolgozni a pénzért.
Azt hazudozzák hogy akkor mivolt , most mivan? Több az adósság mint akkor volt, és ne is mondják hogy annak a nyoma.
Nagyon sokat lehetne még erről beszélni, hogy ők mitt tettek ebben az országba. Pénzeket habzsálni azt igen, családokat szétverni azt igen országotnyomorba dönteni azt igen, osztogatni fosztogatni azt igen.

Be is fejezem mert a szégyen és a sirás fojtogat amiért igy tönkre verték az országott és annak népét. Ezért nem hagytákmeg 1990-es év útán a Magyarnépköztársaságot, pedig szép volt a nép szó benne pláne ha hozzávesszűk a régi szép cimert is, ha még asarlót kiis vesszük belőle.

Be is fejezem. KL

FIFI 2008.05.17. 19:17:05

renugardnak!

Kedves várd ki a végét utánna beszélgethetünk róla.
Tudod sokmindent modtak 1990-óta és az országot és népét mégis finoman rossz sorsra juttaták.

Bankárok , miliárdosok, miliók osztogatása stb.

Megvárjuk mi lesz

Opsss 2008.05.18. 10:06:06

Az internetadó felhasználóként 0.8%.

Tehát az előfizetésem 24-80 Ft között fog emelkedni havonta. Úr isten belehalok a gépet is eladom, és lemondom az előfizetésem. :)

Vagy csak egy "mars" szelettel kevesebbet eszem?

Miért nem azért kampányoltok, hogy szolgáltató ne terhelhesse tovább. Ja az rossz lenne a cégeknek. Ne engedjük, hogy a cégek(T-online...stb) rosszabbul éljenek.

Van egy ötletem internet szolgáltatok vezetőinek ne kelljen adót fizetniük hisz úgyis ránk terhelik az adójukat.

Várom a következő tiltakozást 6 Ft miatt.

THX :)

Vona Gábor 2008.05.18. 14:02:14

Én egyetértenék az internetadóval....
Meg a Mobiltelefonokat is megadóztatnám, akkor legalábbis, ha az első utáni bármelyik telefonról van szó, két éven belül...

Lássuk be: akinek Netje van, még inkább megadóztatható, mint akinek már csak egy száraz zsömléje....

Zsolti · http://www.mrhow.fw.hu/ 2008.05.18. 14:10:29

Küldtem én is e-mail-t a képviselőmnek, Érsek Zsoltnak. Pár perc múlva már jött is a válasz:

"Az üzenetét nem tudtuk kézbesíteni, mert megtelt a postafiók."

hocka 2008.05.18. 18:23:27

Én azért ellenzem az internetadót, mert nem látom azt, hogy a kormány a rosszul működő állam átalakításán fáradozna, ellenben azon töri a fejét hogyan szedhetne be mégtöbb pénzt, bonyolítva az adórendszert. Ez nem átalakítás.
Ez olyan mintha egy elavult, rosszul felépített és veszteséges céget nem átalakítanak, hanem drágábban próbálják adni annak termékét. Egy idő után a kutya nem fogja megvenni.
Itt nem a 24-80 ft-ról, vagy a 6 ft-ról van szó.
Szerintem.

hocka 2008.05.18. 18:32:45

Amúgy ha nem terhelhetné át a végfelhasználókra a szolgáltató ezt a díjat, akkor vagy bevállalják a tulajdonosok a cég nyereségéből, vagy az ott dolgozók fognak ezért az adóért is megdolgozni, ahogy egyébként is a bruttó fizetésük kevesebb mint felét viszik haza (asszem 51 vagy 52%-ot fizetünk adóba).
Érdekes lenne tudni hogy egy internetezőre hány szolgáltatónál dolgozó ember esik. ha pl 100, akkor 2400-8000-el kevesebbet keresne havonta?
Pedig lehet hogy otthon nincs is internete.:)

Opss 2008.05.18. 23:19:53

Itt pont max. 80 Ft-ról van szó, de képzeljük el az internet szolgáltató ebből a pénzből vesz ajándékot, plusz üdülést az ott dolgozóknak. Ez a valószínűbb? Sőt ha kisebb a cég haszna, lecserélik a szélessávot és lesz helyette galambposta T-Dove néven. UPC-ből lesz UP, hogy spóroljanak.

Mióta netem van, 4-szer emelték az előfizetésem árát alkalmanként min. 750 Ft-al, mégse kapták meg az ott dolgozok.

De nem is volt blog T-OnlineNEMfizetek.

Ja az már nem vicces, hogy a cégek lesajnálnak előfizetőként.

Hocka, ha 51-52% adót fizetsz téged nagyon átvág a könyvelőd. Lehetek a könyvelőd, én csak 10%-al vernélek át. A sávos adózásról még nem hallottál, vagy csak nem vagy adófizető. Kérlek, nézz utána!

Védjük meg a cégeket minden áron! T-Online, UPC, TvNetwork, stb...

THX :)

hocka 2008.05.19. 10:04:48

Egy cikkben olvastam régebben, hogy egy európai uniós felmérés alapján a többi országhoz képes átlag mennyit adózunk. Ebben a cikkben írtak 51 vagy 52%-ot, ami országos átlag. Lehet hogy nem ismerik a sávos adózást?:)
Azt a cikket nem találtam, de itt egy másik:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=65008
Ebben sem sokkal jobb a helyzet.

Opsss 2008.05.19. 10:43:55

Hocka-nak,

Idézet a cikk-ből:

"A felső- és középvezetők bruttó 8-30 millió forint körüli éves jövedelmük után 48,5 százaléknyi adót és tb-járulékot fizetnek, függetlenül attól, hogy van-e gyerekük; összesen tehát a bruttó összeg 51,5 százalékát vihetik haza."

Vérzik a szívem, hogy nálunk adóz-nak a felső-Középvezetők a legtöbbet.

Ez nevezik a sávos adózás tetejének. Itt a legmagasabb a járulék teher. De sajnálom őket! :)

Ja nem tudtam, hogy 8-30 millió/év között keresel és gondot jelent az internet adó! Sajnállak! :)

De akkor is lennék a könyvelőd és tartom, hogy csak 10%-al vernélek át.

Magyarországon a legtöbben nem keresünk 8-30 millát, így mi nem is adózunk
48.5%-ot!!! 15 éve adózók!

De a gazdagok nem értik, hogy lett 48.5%-ból > 51-52%.

Európai uniós cikk-ben pedig nem szerepelhetett 51-52% "átlag", mert az azt jelentené, hogy van aki 70% fölött adózik és ez már népmese (Matrix). :]

Tiltakozzunk a gazdagok adója ellen gazdagNEadóz! :)

THX :)

hocka 2008.05.19. 11:30:31

Sajnálom hogy azt a cikket nem találom, de ha jól emléxem, akkor annak apropóján nyílt ez a fórum topic is:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9172791

Nyílván rosszul emlékeztem és 51-52%-ot hazaviszünk, nem pedig annyit adózunk. Mostmár sokkal nyugodtabb vagyok.:)
Az viszont tuti, hogy abban nem a felső 10000-et vizsgálták.

Opsss 2008.05.19. 12:46:16

Hocka-nak,

Hivatalos (SZJA) Személyi Jövedelem adó sávok:

2008-as megszerzett jövedelem alapján az adó mértéke (munkavállalók-nak):

1.7 millió/év jövedelem-ig > 18%

1.7 millió/év - 8.0 millió/év-ig > 36%

8.0-30 millió-ig > 48.5%

Tehát a legtöbben nem esnek a 48.5%-ba.

EU-cikk nem a felső 10000-et hanem 11654 emberre vonatkozik max.

A belinkelt fórumot meg valaki olyan indította, aki még a cikket se tudta értelmezni. Sajnálom, hogy sokan bedőlnek neki. A hozászolások pedig ..... minősítik a fórumot.

Nézz utána az APEH-nél! Ez nem titkos adat!

Most már csak úgy könyvelek neked, hogy 15%-kal verlek át.

THX :)

hocka 2008.05.19. 13:43:40

Ok, de átveréssel együtt igazam van az 52%-ban.:PP
Nem vagyok adószakértő vagy könyvelő és időm sincs az adó törvényeken átrágni magam.
Nyilván meg van az oka annak hogy ilyen bonyolult az adórendszerünk (nem csak a sávos adózásra gondolok). Emiatt is szükség van sok-sok könyvelőre. Akik átverhetik a gyanútlan munkásembert, mert nem akar internetadót fizetni.:)

renugard 2008.05.20. 18:41:51

Valóban sokat adózunk...de nem ez a téma. A téma csupán annyi, hogy megvédjük, vagy nem védjük meg az internetes szolgáltatók érdekeit. Én ehhez nem szeretnék bólogatni.
Kedves, drága FIFI: kellett nekünk a kapitalizmus meg a demokrácia...tessék megszokni. :)
Minden fejlett országban (vö: USA, Nagy Britannia, Franciaország, stb.) a bankárok és a gazdaság egyéb vezetői osztják az észt, a különbség csak annyi, hogy ők már 300 évvel ezelőtt elkezdték, és így mára a "nép" is élvezheti a gazdaság fellendülésének gyümölcseit.

hocka 2008.05.21. 18:28:43

Szerinted bevállalja a szolgáltató hogy fizet és nem terheli át sem a dolgozóira sem pedig a felhasználókra?
De mondjuk hogy bevállalja. Ez az út vezet Európába? Vezessünk be még több sok kicsi adót és jó lesz?

renugard 2008.05.21. 21:58:44

Ha nekünk nem is, az NKA-nak mindenképp

grg- 2008.05.22. 18:12:58

Ezzel nem igazán tudok mit kezdeni :/
Vagy inkabb szóhoz sem jutok.

-- snip --

Your message cannot be delivered to the following recipients:

Recipient address: ******.*****@parlament.hu
Reason: Over quota

----------

renugard 2008.05.23. 06:38:53

Lehet, hogy más dolga van, mint egész nap idióta e-maileket nézegetni. :)

stereoo 2008.05.23. 10:20:42

Hi,
Igen pontatlanul számoltam ki az áfát, mert 10ezres net után tényleg csak 24-ezer évente.
Akkor is rablás ami itt megy. Aki meg támogat bármilyen fajta új adót az egyszerűen hüje.
Ki aki elhiszi , hogy ez a kultúrába megy? Egyébkén fizetek elég adót abból oldják meg a kultúrát. Ha nem képesek rá akkor takarodjanak el. Lesz majd olyan aki képes lesz nem szétlopni mindent.
Én azt támogatom, hogy ne lopják el az adónkat és akkor még adót is lehet csökkenteni.
Aki szerint nem ez a jó az ismételten nem normális.
Ebben az országban van egy kb 5 millió nagyon gyenge képességü emberke akit ha leköpnek (mszp) akkor elmosolyodik és azt mondja az Orbán nagyobat köpött volna. És még örül is annak, hogy leköpte a gyurcsok.
De azt nem veszi észre , hogy lehet Orbán még le se köpte soha.
Nem akartam ennyire politizálni, de ekkora adóteher után aki még örül egy uj adónak én az olyan embert nem értem.

stereoo 2008.05.23. 10:49:27

A becsúszott rossz helyesírásért szori, csak siettem.

Lendvai Attila 2008.05.23. 18:26:29

hány bőrt akarnak még lehúzni rólunk ezek?nekik mindent lehet

Érdeklődő 2008.05.24. 10:23:29

Kedves Renugard,

Kis hazánk sajnos eléggé gyenge pozícióban van versenyképesség terén. Nincsenek nagy kőolajmezőink, sajnos a mentalitásunk sem az igazi, ezért kis ország lévén alapvetően kutatás-fejlesztésben, high tech fejlesztésekben, újmédia (online) oldalon alkothatnánk kiemelkedőt, mint pl. a Baltikum államai. Ahhoz, hogy ezeken a területeken jók legyünk, ahhoz jó oktatásra, magas internet penetrációra és aktív, sokszínű felhasználói táborra van szükségünk. Azzal, hogy nem adóztatunk meg egyes ágazatokat, egyúttal támogatjuk is őket. A tőke azokat a piacokat "kedveli", ahol az átlagnál nagyobb profitra és növekedési lehetőségekre talál, ezért ha nem akarjuk lassítani a piac fejlődését és egyúttal a magyar felhasználói tábor növekedését, akkor inkább a jövőnk szempontjából kevésbé preferált ágazatok szereplőit adóztatjuk meg.

lényegtelen 2008.05.25. 00:27:57

Nem értelek titeket: nem akartok magas ilyen-olyan adót fizetni, de a korházi napidíjat, a vizitdíjat, meg a tandíjat leszavazzátok. Ezeknek a célja pont az lenne, hogy ne úgy működjön az ország, mint a szocializmusban, hogy ne az államnak add a pénzt, hanem közvetlenül az orvosodnak, a korháznak ill a felsőoktatási intézménynek (ahogyan fizetsz a kenyérért a boltban), ezek nélkül semmi esély sincs az adó csökkentésére. Miért fizessen az, aki szakmát tanult, és azzal helyezkedett el a munkaerőpiacon, a "gazdag gyerekének" (demagóg) egyetemi oktatásáért? Ti is észrevettétek, hogy az állam a lehető legrosszabb gazda, pont ezért lett volna jó ez a rendszer, így viszont tömitek tovább pénzel a politikusok zsebét, és utánna meg felhábrodtok, ha miliók tűnnek el (ha egyáltalán van mód arra, hogy észrevegyétek). Tiszta szocializmus, minden más fejlődő képes országban ez teljesen természetes. Persze, hogy ott hagytam a francba az egész országot.

Beyonder 2008.05.25. 10:04:45

Kedves Gyerekek! Mesét mondok nektek. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy olyan találmány, hogy bakelit. Meg VHS. Meg CD. Ezekre minimális adó volt kivetve, amelyből aztán lehetett támogatni a MŰVELŐDÉSI házakat, a KÖNYVTÁRAKAT és a különböző KULTURÁLIS folyóiratokat. Ámde ezek a hordozóeszközök kimentek a divatból, és valamivel pótolni kell őket, hogy maradjanak a könyvtárak, a művelődési házak és az ingyenes internetes tanfolyamok. Erre jönne létre a netadó, amely az éhbérből élő szolgáltatókra borzalmas, fejenként 50-70 forintot róna ki. Minderről a szolgáltatókkal összefonódott Origo és Index elfelejtette tájékoztatni az olvasókat, ahogy a többi netes lap is, csoda-e hogy minden, gondolkodásra, utána járásra képtelen droid ellene van? Pedig a KULTÚRÁRA szánt pénz, basszátok meg, az nem csak úgy lesz a semmiből, azt be kell szedni.

Azért, hogy aztán ne sírhassatok, hogy csak a győzike meg a blikk van.

hocka 2008.05.25. 19:45:45

Egy kultúrált hozzászólás a kultúra védelmében.:))

Beyonder 2008.05.25. 20:35:17

Akkor mondok egy még kevésbé kulturáltat: csessze meg a kormány, hogy nem tudta ezt a tervet (sem) rendesen kommunikálni...

kellmi 2008.05.27. 15:29:25

Hány bör is van rajtunk????
Ki/k/nek a zsebébe megy ez az újabb sarc?
Szüksége van az az mszp-nek és az szdsz-nek
új jövedelmekre?
Rengeteg kérdés!!
Amihez ez a "kormány" hozzányúlt,az mind
sz....á változott!!
Miért van ez igy?
Netalán a dilettantizmus,vagy a szándékos népirtás???

renugard 2008.05.28. 05:30:51

1.Hány bör is van rajtunk????
- ha internet szolgáltató vagy, akkor elég vastag az a bizonyos bőr, ha magánember, akkor nem ártana a fejdet is használni, nem csak az ujjaidat
2.Ki/k/nek a zsebébe megy ez az újabb sarc?
- NKA, Nemzeti Kultúrális Alap, ezen keresztül a magyar kultúra zsebébe (nem mellesleg az NKA a hátrányos helyzetű területek internet kiépítését is támogatja)
3.Szüksége van az az mszp-nek és az szdsz-nek új jövedelmekre?
- Tudtommal nincs és ez nem is oda megy. Tájékozódni ősi román szokás? Ilyen droid hozzászólásból sok van. Egyszerűbb lett volna ctrl+C-ctrl+V valamelyik hasonlóan tájékozott társadtól
4.Netalán a dilettantizmus,vagy a szándékos népirtás???
-Tudod te egyáltalán, hogy mi az a népírtás?

renugard 2008.05.28. 05:34:10

Beyonder: nem szoktak még hozzá a kommunikációhoz. Akkor iban, amikor hőskorukat élték(70-es, 80-as évek), nem volt ilyenre szükség :))

steevo 2008.05.28. 13:25:55

Renugard:
A kommentek teljes terjedelmen vegig halad a gondolatod miszerint: ezt csak a szolgaltatonak kell megfizetni...
Te komolyan elhiszed, hogy egy nyereseg orientalt ceg szo nelkul kifizeti es veletlenul sem fogja raterhelni a fogyasztokra, vagy a dolgozoira?
Szerintem ez nem igy lesz(ha letrejon egyaltalan), mert szepen csendben majd mindannyian kifizetjuk, valami jol becsomagolt akcio keretein belul.(amugy maga a NKA tamogatasa nem rossz otlet, de ujabb ado bevezetese neven teljesen eselytelen, a mai helyzetben)

steevo 2008.05.28. 13:37:45

Ha mar ennyire elmentunk a politika fele, akkor annyit meg szeretnek hozzafuzni, hogy teljesen mindegy, hogy Ferenc testver vagy Viktor vezer "ul a tronon", amig nem lesz olyan osszetetelu a parlament, kormany, hogy nem csak a havi millios fizetes, mindenfele juttatas(meg a BKV jegyet is megfizettetik, pedig soha a budos eletbe nem szallnanak ki az A8asbol), addig ez az orszag nem fog 1rol a 2re lepni.
Ezenkivul talan a magyar gazdasagot kellene fejleszteni gyarak epitesevel es a toket visszaaramoltatni a gazdasagba, nem pedig a szlovak sargarepat kellene eladni a Liedlbe...csakhat ehhez normalis adorendszer kellene, hogy megerje.
Ezzel igazabol vissza is kanyarodtam az adozashoz, internetadohoz, mert ha a szolgaltatonak kell fizetni meg tobbet, akkor o sem fog fejleszteni, meg annyit se mint eddig.(meg arra sem aldoznak,hogy normalis halozatuk legyen, nem h internet adora).

Mondjon le! 2008.05.28. 15:28:47

steevo: igen
itt már nem sokat dob, hogy Ferike vagy Viktor elvtársak a vezérek, vissza kell menni 10-20 évet (ha nem többet), hogy akkor milyen baj történhetett/történt
kérlekszépen itt néha már nem milliókról beszélnek, hanem milliárdokról :(
de ez már nem teljesen az in.-adó téma

renugard 2008.05.28. 17:43:04

steevo: a mai Indexről egy cikk a teljesítményorientált internetes szolgáltató(k)ról:
index.hu/tech/jog/tzmb080529/
Ezt is te fogod kifizetni?
Az NKA támogatása nem ötlet (pláne nem az enyém), hanem a kultúrális járulék, vagyis az "internetadó", pontosan ezt a célt szolgálja. Olvass utána! Lehet, hogy máshogy fogod később értékelni.

hocka 2008.05.28. 19:11:28

Szerintem teljesen korrekt hogy büntetik őket ha csak ígérgetnek és nem hiszem hogy baj, ha egymást hajszolják bele sávszélességemelésbe vagy árcsökkentésbe.
Egy általános adót viszont simán beépítenek a költségvetésükbe és nem feltétlenül úgy hogy nagylelkűen kifizetik saját zsebből.
Annyi minden nem- vagy rosszul működik MO.-n mért nem azokkal a dolgokkal foglalkoznak ott fent? Többet is ki lehetne hozni ebből az országból (persze nem új adókkal). Új adókat bárki ki tud találni.

steevo 2008.05.28. 20:43:37

Elolvastam a cikket, nem hiszem, hogy érezhetően a fogyasztók nyakába varrnák (nem is thetnék meg), de ez egy egyszeri büntetés és ez más mint havonta fizetni minden előfizető után adott összeget, mert az állam azt mondja és támogassuk a kultúrát.
Ez a cikk kicsit talán még alá is támasztja azt, hogy simán áthárítanák a költségeket, mert még a saját ígéreteiket sem tartják meg a nagyobb haszon szerzés érdekében, és még a saját előfizetőik hozzáférésének minőségét is lesz*rják.
A véleményem most is az, hogy a nagy szolgáltatók ugyanígy lesz*rják, hogy a kis "csóró" gyerekek interneteznek-e, vagy sem és faarccal beépítnék az előfizetésekbe .

Tisztában vagyok vele, hogy ez a támogatás nem a te ötleted, de ezt a járulékot az állam kigazdálkodhatná az egyéb forrásaiból is talán, fizetünk neki eleget.

steevo 2008.05.28. 20:50:29

Egyébként igazából az internet adóval nincs problémám, akár nekem kell fizetni, akár nem, mert az a havi 70 forint már nem lényeg.
Csak maga a gondolat, hogy az adózott pénzemből (amiből szintén támogathatnák a kultúrát) még kicsit lecsippentenek kultúrális támogatás címén.(ami sehol Európában nincs)
Szerintem pontosan ezek azok az apró dolgok (naykkendő adó is ilyen), amiket ha sikerül lenyeletni az emberekkel (mert csak 70Ft add a kisujjad), akkor még jobban belelendülnek és letépik a már eddig is cafatokban lógó karunkat...

renugard 2008.05.28. 22:45:45

Lehetséges, hogy van olyan szolgáltató, amelyik havi 70 ft-ot emel? Ugye most csak vicceltek? :)
Ha lesz emelés, akkor az nem 70 ft lesz és nem a kultúrális hozzájárulás miatt. Azt ugye tudjátok, hogy filléreken tépjük a szánkat? Egyetlen komoly cégnek sem tétel egy ilyen járulék. Érdemes lenne utánanézni pl a T-com éves eredményének,hogy mekkora összegről van szó. Gyanítom, hogy nem omlik össze a t birodalom. Maximum egyel kevesebb vezető megy nyáron Balira céges pénzen, amit ti fizettek, mégsem háborogtok érte.

steevo 2008.05.29. 09:45:10

Hat szerintem siman megteszik...:)
Amugy tok mindegy tolem lehet is, de ha kiszamolod, nem tudom, hogy mennyi elofizeto van az orszagban, de tegyuk fel 10000, akkor az 10000x70x12=8400000Ft eves szinten, es akkor csak a "kis" fogyasztokkal szamoltunk, a nagy vallalatok hatalmas felhasznalassal kimaradtak.
De tenyletg teljesen felesleges ilyeneken vitatkozni...azok igy is ugy is elmennek Balira nyaralni...:)

Jd 2008.05.29. 11:14:33


meg "lemegyünk Görögbe"...

renugard 2008.05.29. 11:37:42

A hetedik oldalon 22 milliárd forint éves bevétel szerepel. 8 és fél millió, az eléggé aprópénznek tűnik. Legalábbis nekem

renugard 2008.05.29. 12:06:18

uhh...elnéztem. A Magyar telekom éves bevétele csak az internetből 306 milliárd forint (5. oldal).
Gyors számolás:
306 x 0,008 = 2,448 milliárd forint csak a T-Com-tól a magyar kultúra javára. És ezzel az eredménnyel csak a második legnagyobb internetes szolgáltató az országban. Ennyiért már megéri kampányolni. Talán még fizetnek is érte? (költői kérdés volt, szgabor ne válaszoljon)

hocka 2008.05.29. 15:00:11

Azért érdekes látni hogy van még ember aki hisz és vakon bízik a politikusokban hogy arra költik az adókat amire azt költeni kell (pedig aztán volt rá példa hogy átvertek nem egyszer hazudtak) és bízik a totálisan pénz orientált szolgáltatókban, hogy kifizetik az emberek helyett az internetadót és ezt azzal támasztja alá, hogy eddig mennyire lenyúlta a népet xy szolgáltató, de majd most biztos nem fogja. Remélem hogy csak túlzott optimizmus, nem pedig naivitás.

renugard 2008.05.29. 19:22:19

Tegyük fel, hogy éppenséggel igazam van.
Tegyük fel,hogy van olyan, aki jót akar az országnak és nem csak az önös érdekeit nézi.
Tegyük fel, hogy egy gazdasági szakember-csoport készíti el az ország költségvetését, nem pedig Gyurcsány Ferenc :)
Tegyük fel, hogy a cégeknek fontosabb megtartani az ügyfelet (nem egyet, hanem százezret)
Ebben a esetben jogos a Kultúrális Hozzájárulás? Szükség van rá? Az internetből hasznot húzó cégek (nagyon kiéleztük a szolgáltatókra, de kereskedelmi és marketing cégeket is sorolhatnánk billentyűkopásig, amik hasznot húznak az internet használatából) fizessék meg?

renugard 2008.05.29. 19:48:39

Ha nincs igazam, és a szolgáltató az árversenyt és a piacot figyelmen kívül hagyva áthárítja azt a bizonyos 70 ft-ot a felhasználókra (elég észszerűtlen és bugyuta lépés lenne, de tegyük fel), akkor az 5000 Ft-os előfizetési tételnél kinek tűnne fel, ha 4999,- helyett 5069,- Ft lenne a számlán? Nagyjából senkinek. Sőt, ha a számlán tételként szerepelne a Kultúrális Hozzájárulás , akkor még büszke is lennék rá, hogy támogathattam a magyar kultúrát.
Naivitás? Milyen érvek alapján naivitás azt feltételezni, hogy a Kultúrális Hozzájárulás a NKA számlájára folyik be?

hocka 2008.05.29. 21:04:51

A szolgáltatók összefogva tiltakoznak az internetadó ellen, egyetértenek abban hogy ne nyirbálja meg a nyereségüket az internetadó. Amikor erről van szó akkor nagyon megértik egymást. Én szívem szerint a helyi önkormányzatnak, de még annak se, inkább a helyi Művelődési ház számlájára fizetek be pl havi 500 ft-ot, mert megtehetem, de adó címén nem szívesen, akárki számlája megy is. Igazán az az érdekes hogy hova folyik majd ki, mert nyomon követni nem nagyon lehet majd, ahogy más pénzeket sem.

hocka 2008.05.29. 21:23:39

Közben az jutott eszembe, hogy miért nem teszik pl kötelezővé az adó 1%-ának a felajánlását. Vagy ha nem ajánlod fel, akkor adják az NKA-nak. Vagy automatikusan adják a helyi kultúrális intézményeknek, ha nem rendelkezem róla. Az 1%-ra elvileg úgysem számítanak.(most én voltam naív:P)
Szerintem sokan nem foglalkoznak a felajánlható 1%-ukkal.

steevo 2008.05.29. 21:40:16

Regunard csak kapcsold be a TV-t és nézd meg a híradót, aztán látni fogod az érveket. Árak az egekben, adók az egekben, fizetések a béka segge alatt, mégis hatalmas államháztartási hiány, éves össztermék sehol, fejlődés=0
Akkor kérdem én hova folyik a pénz??
Ha ezek a dolgok nem lényegesek és van aki gond nélkül lenyúlja a gödörből való kimászáshoz szükséges pénzt, akkor a kultúra "árát" nem fogja valaki eltenni ugyanígy nyugott szívvel?
Egyébként a fentiekben leírtakkal egyet értek veled, mert valóban így kellene működnie, de mivel ez teljesen kizárt a közeljövőben, épp ezért hocka kommentje ésszerűbb.

steevo 2008.05.29. 21:43:43

Szerintem az emberek többsége is úgy gondolja, hogy inkább oda adok 500 Ft-ot a faluban a kultúrból közismert emberkének, mint, hogy egy újabb rossz nevű adót fizessek, még ha csak 70Ft és.

szgabor 2008.05.30. 09:14:37

Renugard:

Tisztazzunk par alapvetest, hatha van valami amiben egyetertunk:
- a kultura fontos dolog
- a kultura finanszirozasa nem mukodik tisztan piaci alapon, az allam egyik dolga a sok kozul, hogy valamilyen preferenciarendszer szerint tamogassa azt
- az allamnak maganak nincs penze, azt amit elkolt ( barmire, igy a kultura tamogatasara is ) adoban szedi be.
Eddig gondolom ok. Kerdes, hogy
- jo -e a magyar kulturafinanszirozasi rendszer (azaz veletlenszeruen kivalasztott termekek utan kis jarulekok beszedese), megeri-e ossztarsadalmi szinten (erre a kisadokkal kapcsolatban praktikusan minden kozgazdasz valasza az, hogy nem eri meg), es nem erne-e meg jobban valami mas rendszer (sok van a vilagban: a szerencsejatek bevetelek valamekkora resze, az Afa bevetel minimalis resze stb.).
- jo-e a befolyt penzek elosztasi rendszere ( magyarul az NKA). ( Ezt pl en nem tudom, semmilyen valos informacioval nem rendelezem a dologrol, tehat mondjuk ok).

Ami a konkret mertekrol szol:
Ha egy pillanatra leteszed a Magyar telekom merleget, és helyette megnezed egy kicsi helyi szolgaltatoet, akkor azt fogod latni, hogy ezeknek tenyleg komoly ervagas, sot egy reszet praktikusan aker vesztesegesse teheti a jarulek bevezetese (tudod: arbevetel 0,8 %-a, nem a nyeresege).
Az IT szektor egyebkent jelenleg is valoszinuleg tobb mint a felet fizeti az osszes NKA bevetelnek ( errol sajnos nem tudunk pontos aranyt), ma is minden router, minden set top box tartalma jarulekot.

Összegezve: mindenki (remelem) egyetert azzal, hogy a kultura kozponti finanszirozasa fontos dolog, de ez az egesz hercehurva talan ramutatott, hogy uj modszert kellene talalni ra.

renugard 2008.05.30. 19:02:34

szgabor!
Bármilyen meglepő, 95%-ban egyetértek azzal, amit írtál, még ha akarnék, akkor sem tudnék vitatkozni vele.
Alapvetően nekem egy bajom van ezzel a poszttal, mégpedig az, hogy (amint ez világosan kiderült) az emberekben nem az csapódik le, hogy a CÉGEKTŐL Kultúrális Járulékot szednek be, ami eddig is volt, amint ezt nagyon helyesen leírtad, hanem, hogy az állam nyúzza a népet.
Külön kérdés, hogy a szolgáltatók, vagy egyéb internetből hasznot húzó cégek mennyire fogják áthárítani ezt a járulékot a júzerekre. Az 5%, amiben nem értünk még mindig egyet, hogy ezt az áthárítást, szerintem, nem fogják megtenni. Mégpedig azért nem, ahogy már leírtam, mivel ők is a piacból élnek és nem fogják megkockáztatni, hogy egy ilyen emeléssel ügyfeleket veszítsenek.
A Magyar Telekom mérlegét azért hoztam fel, mert ez volt az első, amit megtaláltam hirtelen. :)
Egy kisebb szolgáltató nyilván nem fog két és fél milliárdot befizetni az NKA-nak. A kisebb bevételeknek a 0,8%-a is kisebb összeg. Amennyiben egy ilyen 0,8 %-nyi terhelés egy céget veszteségessé tesz, akkor az a cég nem versenyképes, tehát semmi keresnivalója nincs a piacon. Én sem szeretnék egy olyan céggel szerződést kötni. Bizonyos szempontból egy kicsit ez is a felhasználók védelmét szolgálja, mert megvédi a nem megfelelően stabil cégektől, amik bármelyik pillanatban csődöt jelenthetnek(persze csak miután a tulaj megveszi magának az SLK-t, elutazik fél évre Ausztráliába és megvásárol magának egy kisebb szigetet az Indiai óceánon) Ha gondolod kikeresek egy kisebb szolgáltató éves mérlegét, hogy összehasonlíthassuk az adatokat, de az ügy szempontjából nem osztana és nem szorozna, mint a halott matektanár.
Az összegzésed frappáns és egyértelmű, de nem értem miért kéne más módszer. A szerencsejáték bevételekkel nem lehet mindent betakarni. Azok a bevételek már réges rég részét képezik a költségvetésnek. Esetleg akkor lenne járható út, ha megemelnék a szerencsejátékból befolyt összegeket, de akkor majd olvashatnánk a posztot: keNOadó. Biztos vagyok benne, abból is azt hoznák ki, hogy a szerencsétlen népet nyúzzák megen.
Azt konkrétan nem tom, hogy a szerencsejáték bevételeit hova osztják, de biztos vagyok benne, a sportra nagy szelet jut belőle.

Steevo: onnantól lesz egy adó "rossznevű", miután az emberek elnevezéseket aggatnak rájuk. Senki sem mondta, hogy egy fillért is fizessen bárki az NKA-nak. Hülyeség is lenne, mivel az adó egy bevételek után fizetendő összeg, nem pedig a kiadások utáni, ergo az fizet, aki hasznot húz.
Véleményem szerint az igazi naivitás a TV-nek hinni :) Amiket leírtál abból arra tudok következtetni, hogy gyakorló közgazdász vagy, ha ennyire látod, hogy "éves össztermék sehol, fejlődés=0"
Én megvallom, ezekről nem tudok semmit, de annyit azért látok, hogy mi épül az országban, és az általad favorizált TV-ben azt is állítják, hogy az országnak rengeteg kötelezettsége van, amit az EU csatlakozás miatt MEG KELL LÉPNI. Vesd össze: Konvergencia Program.

Hocka: szívemből beszélsz, de mutass egy embert, aki akár 100 Ft-ot is ad a helyi kultúrháznak :) Az 1% felajánlása teljesen korrekt, inkább oda adnám, mint az egyházaknak.

renugard 2008.05.30. 19:04:12

Steevo: csak még egy offtopic kérés: légy olyan kedves a nickemet helyesen írd le, mert úgy korrekt

steevo 2008.05.30. 19:34:18

Elnézést, hogy rosszul írtam a neved.
Nem arra gondoltam, hogy mindent vakon el kell hinni amit harsognak, de azért szerintem a negatív dolgokat pontosan szokták elmondani, esetleg némi ferdítéssel.
Mindegy, lehet, hogy rosszul látom a dolgokat...
Ha lesz új adó, akkor kívánom, hogy a szolgáltatók fizessék meg és ne terheljék rá másra, bár szerintem ez esélytelen, valamint az új adó helyett mást kellene kitalálni, amit az átlagemberek is könnyebben elfogadhatnak, vagy jobb felvilágosítást adni.
Azt is remélem, hogy egy része tényleg eljut az NKA-hoz és nem vész el teljesen a bürokrácia útvesztőiben.
Részemről ennyi.

szgabor 2008.05.30. 21:23:18

renugard

az alaptezis ok, a tobbihez par pontositas:
- a kulturalis jarulekot bizonyos teaor szamok utani tevekenysegre ohajtotta kironi az OKM, azaz messze nem egy szolgaltato teljes tevekenysegere. A teljes kor altal fizetendo jarulek osszeget kb 1,5 mrd forintra becsultek.
- Az, hogy szolgaltato es szolgaltato kozott nyeresegesseg szempontjabol kulonbseg van, nem jelenti azt, hogy a kisebb rosszabb, viszont azt igen, hogy kitettebb az ilyen gyorsan valtozo allami szabalyzoknak.
- es vegul a legfontosabb: hagyjuk ezt a mi ado, mi jarulek, meg melyiket ki fizeti kerdest: nevezzuk mindezt allami elvonasnak ( ez a kulturalis jarulek is, meg a szerencsejatek ado is, tarsasagi nyeresegado, vagy magánszemélyeknél az szja, céges adórész, járulékok stb. stb.) Jelenleg az a helyzet, hogy kis hazánkban van az egyik legmagasabb elvonás az egész eu-ban, ami semmiképpen sem egy felzárkózni akaró, a többieknél gyorsabb fejlődésre vágyó ország sajátja. Egyszerűen ebből van elege mindenkinek, vállalkozásnak, magánembernek egyaránt.

off
mindez ráadásul tényleg gátolja a növekedést, tényleg máshova irányítja a külföldi befektetőket, tényleg arra ösztönzi a magyarokat is, hogy máshol adózzanak. Ez meg nyílvánvalóan őrültség. Egyesek ezt finoman fogalmazzák meg, mások meg elkeseredetten anyáznak, ami nem szép dolog, de tartalmilag sajnos érthető.
Kiszámoltad egyszer, hogy egy rendesebb havi fizetésből mekkora az állami elvonás? Szerintem meglepődnél....
On

steevo:
nem lesz ilyen adó, legalábbis most nem. Nyílván lesz további ötletelés az NKA finanszirozasrol, de a jelek szerint ez igy most nem ment at.

renugard 2008.05.31. 05:26:23

Steevo: ÁMEN :)

szgabor: olvastam én is azt a körlevelet, ami egy baromság. Nagyon pontosan tudom mennyi az állami "elvonás", mivel gyakorló cégtulaj vagyok.
Az a 1,5 milliárd szerintem nem valós adat, nagyságrendekkel nagyobb összeget képzelek el egy ilyen állami "elvonásból". Én azért bevételnek minősíteném, mint ahogy állami kiadások is léteznek. Az előző kommentedben nagyon helyesen írtad: "- az allamnak maganak nincs penze, azt amit elkolt ( barmire, igy a kultura tamogatasara is ) adoban szedi be."

Jampy 2008.06.02. 00:35:42

renugard

Szerencsés vagy hogy "gyakorló cégtulaj" vagy én sajnos nem vagyok egész napomat munkával tőltőm és jó esetben haza tudom vini a fizu felét szerintem elég adót fizetek igy is.De lehet hogy tévedek ha eladnám a gépet nem kell fizetni az internetadót de akkor már csak a kultúra fog hiányozni.Ahogy irtad 70ft kibirnának az emberek de ebben az országban ennyivel nem uszuk meg.

Mondjon le! 2008.06.02. 19:09:38



legalább jobb lenne a "szolgáltatás"
bizonyos helyeken

p2p korlát, akadozás...
nemis az a 70 ft

renugard 2008.06.03. 09:47:34

Jampi: olvass vissza a kommentekben régebbre is, mert a válaszomat már vagy tízszer leírtam.
Alapvetően a fogalmakkal van probléma: az adó egy állami bevétel, amit mindenki a BEVÉTELEK UTÁN FIZET.
Neked mennyi a bevételed az internetből? Azt szorozd meg 0,008-cal és annyit fogsz adózni. Gyanítom, hogy az eredmény 0(azaz nulla) lesz.
Attól, hogy van egy cégem, szerintem dologozom legalább annyit, mint te, ha nem többet. Ha ezt vitatod, szívesen kifejtem, de nem akarok annyit offolni.

Jampy 2008.06.07. 23:13:11

idézet : (csak még egy offtopic kérés: légy olyan kedves a nickemet helyesen írd le, mert úgy korrekt) egyébként nem fontos csak adta magát nem kőtőzkődés képen csak vissza olvastam a kommentekben,de én ugy vettem észre ezen rőpke pár évtized alatt hogy ha a szolgáltatónak kivetnek egy adó formát azt mi fizetjük meg,de ezt is már mintha olvastam volna.Egyébként az előfizetési dijam bevételnek számit ha azt meg adóztassák és a
szolgáltatóm rám terheli (ami nem nagy őszeg) azt már én fizetem,és fizetni már nagyon nem szeretek gondolom ezzel mások is igy vannak.

Molnár László 2008.06.08. 14:25:07

Nos, kedves kispolgárok ,nekem a legnagyobb sajnálatotokra biza az a véleményem hogy netadó egyáltalában nem ostoba ötlet,Én például a legkevésbé sem sajnálnék pár száz forintot fizetni , ha tudnám hogy ez a pénz azoknak az embereknek, zenei és egyéb közösségeknek jutna akik számomra fontos és érdekes tartalmakat hoznak létre. [Ezen összegek valós elosztása persze kétséges, s ma még nem megoldott a gyakorlata] Azt gondolom hogy az ingyenleves még csak a FIDESISZTA világkép része.

renugard 2008.06.08. 18:43:12

Jampy: bocs, tényleg elírtam a nickedet, hamut a fejemre(az kommentelő társad nem picit írta el az enyémet). Meg kéne kérdezni egy szolgáltatót, hogy áthárítják-e. Ha valamelyik nyíltan kijelenti, hogy a fogyasztóra fogja tehelni, akkor dombonülő vadászkutya legyek. Csak egy kérés: légy olyan kedves, ne menj könyvtárba, színházba vagy múzeumba, mert a kisujjadat nem vagy hajlandó megmozdítani értük. Ha a kultúrára nincs 70 forintod, akkor az internetezést is hagyd abba, mert a te életszínvonaladon luxusnak számít! :)
Kíváncsi lennék egy hónapban mennyi baromságot veszel a fizetésedből, amire semmi szükséged sincs. Vagy ha van is, simán ellennél nélküle. Pl: dohányzol? alkalomadtán iszol? netán szerencsejáték? vagy veszel eleve kidobásra ítélt élelmiszert? Ha valamelyikre is igen a válasz, akkor nézz kicsit magadba! Tényleg nincs 70 forintod a kultúrára?

hocka 2008.06.09. 23:13:42

Kormányunk nagyon kreatív új adók kitalálásában, ezt már bizonyította. Mást nem igazán úgyhogy nagyon gyorsan nekiállhatna valami maradandót is alkotni.
Szerintem aki ízig vérig MSZPista, az a 70 ft-ot nézi (látja), aki nem, az talán többet is.

Bause 2008.06.11. 00:35:01

Igyekszem tömören összefoglalni, hogy milyen gondolatok jutottak ezzel kapcsolatban az eszembe:
Az odáig rendben van, hogy a szolgáltatónak kell fizetnie a nyeresége után a kultúrális hozzájárulást. Hogy ennek mértéke egy felhasználóra tekintve mekkora azt hiszem nem lényeges, összeségében mégiscsak a cég összes profitját fogja csökkenteni. Azonban az én szemléletmódom szerint naívság azt feltételezni, hogy a kapitalimusnak nevezett rendszerben ezt a cégek lenyelik. Aki pálcát tör afelett, hogy márpedig a verseny miatt nem fogják az egyénekre ráterhelni az csalódni fog. Jelentkezzen az, aki érezte, hogy az elektronikai cikkek ÁFÁ-ja 25%-ról 20%-ra csökkent. Egy magánvállalkozás sem karitatív szervezet, hátmég egy mamutvállalat. Általában azért költ a kultúrára, mert azt leírhatja az adójából, így nem az államnak kell a pénzt kiperkálni és még az nép körében is javítja az értékelését.
Remélem, hogy az emberek rossz érzése nem abból fakad, hogy a kultúrát támogassa, hanem abból a lehetetlen helyzetből, hogy nincs nyoma a befizetett adóforintoknak. Megint miből gondoljuk, hogy ez a hozzájárulás (ne nevezzük adónak, mert attól minden jóérzésű ember elborzad) arra fordítódik, amire mondják. Súlyos pénzeket fizet ki sok ember nap, mint nap a benzin jövedéki adójaként, amit többek közt az infrastruktúra fejlesztésére fordítanak. Legalábbis a hivatalos indoklás szerint. Azonban nem hogy nem fejleszik, még karban sem tudják tartani, látjuk az ország közútjainak állapotát. Elkanyarodtam a témától, de csak azért tettem, mert én látok párhuzamot a dolgok között.
A kultúra támogatása, hangsúlyozom, fontos dolog. Azonban ne az állam akarja eldönteni, hogy az én támogatásomat (amit egyesek szerint a szolgáltató fog fizetni) mire fordítsa.
A megoldás amit én ajánlok az internetes kultúra támogatására, magával hozza az önállóság problémáját. Sok külföldi oldalon az egyik sarokban szokott lenni egy logó: "Make a donation". Mindenki logikusan végig gondolhatja, hogy ha én valamilyen kulturális terméket fogyasztok, azt valakinek elő kell állítani. Ez néha nem jár költséggel, de sokszor többe kerül, mint azt gondolnánk. Ebből az következik, hogy ha én élvezem, de nem adok érte cserébe semmit (mondjuk pénzt, bár ez elég pejoratívan hangzik manapság), akkor egy idő után ez meg fog szűnni. Ha hozzájárulok, akkor továbbra is fent maradhat. És ez nem a szolgáltató, hanem a fogyasztók (mindannyiunk) érdeke. Ezért mondtam az önállóságot, mert erre rá kell jönni, ezt tudatosítani kell saját magunkban.
Újra átolvasva az irományomat elég demagóg szöveget sikerült összehoznom. Bocsánat, ha valaki befolyásolva érzi magát, nem állt szándékomban, csak az álláspontomat szerettem volna kifejteni.
De azért kikelek a végére magamból:
Ne azt mondjátok, hogy miként ne, hanem azt, hogy miként!

hocka 2008.06.11. 23:37:16

Teljesen egyetértek az előttem szólóval, csak az utolsó mondathoz írnék valamit.
Ha nekem mondjuk fáj az oldalam és elmegyek az orvoshoz, akkor elvárom hogy megoldja a problémám. Ugyan ez a helyzet itt is. Nem akarom, mert nem is tudom megmondani miként, mert ez nem az én feladatom. Ezért valaki más veszi fel a fizetését. De ha fáj az oldalam és a doki a lábam kisujját akarja levágni, akkor tiltakozok. Lehet hogy egy darabig nem érezném hogy fáj az oldalam (mert a lábam jobban fájna), de azt érzem, hogy nem ez a megoldás. Persze nem tudom hogy a vakbelem fáj vagy a tegnapi italozás miatt sajog a májam, de ezt a doki dolga eldönteni.

Mária 2008.06.13. 11:21:33

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg miről van szó! Az internet a komunikációs csatorna egy módja. Megadóztatják? híjuk duma-adónak. Válasszunk egy másik komunikációs csatornát, példának legyen a legősibb és legelső: a levegő (én beszélek, te hallod). Szóval ez az adó olyan lenne, ahol mindenkit , aki tud beszélni és hallani, annak fizetnie kellene függetlenül attól, hogy kivel mit beszélsz, egyáltalán beszélsz-e. Sőt még megkülönböztetés is lenne, mert ugye a süketek és némák mentességet kapnának. Be lehetne ma vezetni egy ilyen duma-adót manapság? Az internet-adó kvázi ugyanez.
Csak a politika húzza rá a "kultúrális" maszkot jelenleg. Két ezer éve nem sikerült bevezetni egyetlen egy társadalomban (ha volt ilyen, írd meg) a duma-adót azért, hogy támogassa a kultúrát, a színházművészetet,a képzőművészetet stb. Ezekre kialakultak a hagyományos támogatási rendszerek. Hát használják ugyanazt az interneten is, komunikálják le weblapokkal, taggyűjtéssel stb. és akkor rájönnek, hogy az egész könnyebb nekik is interneten, mert könnyebb lesz nekik tájékoztatni, könnyebb tagokat gyűjteni, könnyebb adminisztrálni, könnyen újra és újra elérhetik a támogatókat , egyszerűbb lesz a pénzbegyűjtés stb. Szóval nem kérünk a duma-adóból, a kultúrát tessék megtanulni menedzselni és akkor lesz rá támogatás is.

Láttam a TV-ben a kultúrális alap vezetőjét, meg volt győződve, hogy erre szükség van. Tudod miben van meggyőződve? Abban, hogy zsíros fizetéssel a segge alatt miliárdok felett dönthet, hogy kinek ossza szét. Ha osztogathat, az már a hatalom mámora. Erről van ő meggyőződve. Kérdezzük meg azokat a művészeket, akik kértek, de nem kaptak, hogy szükség van-e erre!

renugard 2008.06.15. 22:37:55

Bause: nincs okunk feltételezni sem, hogy nem oda megy a járulék által beérkezett pénz, ahova szánják. Ennyi erővel soha ne fizessünk semmiért, mert nem oda kerül, ahova akarjuk.
Mária: elég nagy sületlenségeket írtál :) Ha elolvasod még egyszer, amit írtál, talán te is belátod. Habár...

Ádám Róbert 2008.06.16. 08:09:11

Tisztelt Képviselők!

Nem szabad egy olyan jól működő és dinamikusan fejlődő szolgáltatás rendszert megadóztatni, mely amúgyis korlátozott gazdasági és ipari lehetőségekkel bíró Hazánk számára húzóágazat lehet mind közvetve mind pedig közvetlenül. Ne baltázzák el azt amit nem kell, hasonlóan ahhoz mint ahogy más hasznos dolgot is elszúrtak már az utóbbi években...

sajnoshazugezavilág 2008.06.17. 22:01:14



van benne vmi Róbert
kizsákmányolták már az országot

jadezoole · http://www.hirlapom.hu 2008.06.18. 17:30:14

Szerintem egyenesen buta ötlet, nincs értelme az egésznek, ha még egy bőrt akarnak lehúzni a népről, akkor nem kérek belőle, gerinctelen dolgok folynak itt Magyarországon ennyi biztos.
És ha az előző beszóló párttag volt, a maga "támogatom" szövegével, akkor elmehet a ...

jadezoole · http://www.hirlapom.hu 2008.06.18. 17:31:12

Elnézést az első beszólónak ment az utolsó sor...

lBalazs 2008.06.23. 11:33:57

Az internetado egyaltalan nem rossz otlet.
Ha tartanak magukat ahhoz, amit igertek amikor
kitalaltak, hogy a tartalomfejleszteseket tamogatjak belole. ArrA nagy szukseg lenne, mert a magyar nyelvu tartalom hianya miatt nem terjed az internet. De egy mai hir szerint bekerul az osszes kulturalis jarulek koze, es talan valamilyen fesztvialt tamogatnak belole. Es ez igy mar egy baromsag.
iNGYENESEN ELERHETO TARTALMAT KELL FEJLESZTENI BELOLE.

hocka 2008.06.25. 22:25:44

Ha az internetadó megoldás és tényleg nincs más lehetőség, akkor van egy-két ötletem a többi probléma megoldására is:

paneladó: a nem panelosok fizetik, hogy legyen miből a panelok helyett téglaházakat építeni
szingliadó: a házasokat segíthetjük belőle hogy jobban éljenek és merjenek gyereket vállalni
mobiltelefonadó: azok megsegítésére akiknek még nincs mobiljuk, hogy tudjanak venni és persze ők is fizethesség a mobiltelefon adót:)
hajléktalanadó: hajléktalan otthonok építésére, lassan úgyis egyre több kell:)
útadó: futott kilóméterek után fizetik az autótulajdonosok úgyis annyira rosszak az utak (persze megmaradna az autópálya díj is, mert az autópálya fenntartása drágább)
autómárkaadó: márkák hierarchikus listája alapján fizetünk (honnan van audira pénzed? anyád!) azért fizetjük mer csak, vagy mert ebből vesznek páncélozott merciket a képviselők.

Persze megmarad minden más adó is, merthát kell és nem lehet jobban elosztani. Optimálisan és ideálisan működik itt minden kérem szépen.

Máté Mihály 2008.06.26. 14:09:11

Már én is elküldtem Farkas Imrének ne szavazza meg mert nem hiszem ilyen kereseti viszonyoknál és nem is tudom valahol van e ilyen.Fizessen Veres Úr hisz annyi biznisze van csak róla lehet olvasni és én ezeket elhiszem.

Gábor 2008.07.21. 14:33:23

Kedves "Tisztességes dolgozó"!

Öröm volt számomra az írásodat olvasni, olyan szépen és helyesen tudsz írni! Még szerencse, hogy nem a saját kézírásodat linkelted be a fórumba, mert akkor biztosan beletelt volna egy napba is, mire a végére érek. Gratulálok hozzá!


Az Internet adóval kapcsolatban csak annyit, hogy valóban nem azon a 80-100 Ft.-on múlik az emberek megélhetése, de a többi sok-sok adó mellé, amit már így is fizetünk, nem kellene újabbakat bevezetni. De ha az ország költségvetése ezzel az összeggel helyrejön, akkor hajrá, fizessük (vagy fizessék a szolgáltatók). Megjegyezném, hogy ha a "segély" fogalmát megváltoztatnák a honatyák, akkor nem lenne olyan sok "segélyre jogosult" ebben az országban és máris több milliárd Forint maradna minden hónapban az állam zsebében, (ha el nem lopják) amit az államadósság csökkentésére, vagy/és még sok más hasznos dologra lehetne fordítani.

Crom 2008.07.21. 18:37:35

Szerintem meg nem ezen az újabb beszedett 100 Ft-on fog múlni!! Ezermilliárdok vannak az állam kezében azzal se tud jól bánni.

Ez az internet adó csak arra lenne jó, hogy egy újabb kis rést betömjön az amúgy már igen szakadozott gumiabroncson. Ha meg majd nagy rést kell tömni, akkor elad egy újabb arany tojást tojó tyúkot, mint pl a Szerencsejáték Rt.

Abból megint lesz pénz egy darabig, és addig se kell átgondolni az egész rendszert az alapoktól. ;-)

A politikusok meg persze bátrak és felettébb reformpártiak. Csak sajnos a reform náluk abban kimerül, hogy értelmetlen vizitdíj, meg vagyonosodási vizsgálat, pl. feljelentgetés alapján, mint a régi szép időkben. Meg persze egy-két új adó bevezetése, ami csak bizonyos rétegeket érint (nyilván azért, nehogy a választók túl nagy szegmense válljon ellenségessé velük szemben)

Igy viszont a kivételek és mentességek országa leszünk (már azok vagyunk!), amiben csak az nem talál jó kifogást az adókerülésre, aki nem ért hozzá, vagy nincs jó könyvelője/adószakértője. Igy meg persze az az arányaiban kevés, kb. 1.3 millió dolgozó szívja meg, aki többé-kevésbé valóban fizet minden nyavajás adót, amit az élő munkára raknak. Talán a többieket, az ügyeskedőket is be kellene vonni az adózásba és akkor mindenkinek kicsit kevesebbet kéne betenni a közös kalapba!!

De ez szerintem úgy nem megy, hogy ha zöld sapka van rajta, akkor azért kap kedvezményt, ha piros akkor azért. Kellenek kedvezmények persze, de nem ennyi és nem így.

Szerintem fel kéne már ébredni lassan!! És nem azt a polgármestert kéne csesztetni, aki végre ki mert állni és azt mondani, hogy aki nem "dolgozik" legalább pár napot egy hónap alatt, az ne élősködjön az állam nyakán!

És lehet itt jönni törvényellenességgel, meg minden, de szerintem ha egy törvény rossz azt meg kell változtatni. Pláne ha társadalmi igény van rá és erős gazdasági érdek társul hozzá. Ugyanis aki munkaképes, de otthon ülve is megkapja kb. ugyanazt a pénzt, vagy kicsit kevesebbet, nyilván nem fog elmenni dolgozni, és így sose talál vissza a munkaerőpiacra. Ha pedig nem megy el dolgozni, akkor sosem válik befizetővé, tehát továbbra is adóforintokat kell rákölteni, ahelyett hogy ő maga is adózna.

Bocsánat ha hosszú voltam, de ez most kijött.

Crom 2008.07.21. 19:18:56

Ja és még valami:

A kultúra támogatásával elővezetni egy adót minden jóérzésű és kultúrális dolgokra fogékony emberben szimpátiát vált ki, de azt nem érdemes elfelejteni, hogy egy jól működő, relatíve igazságos adórendszerben bőven jutna pénz a kultúrális infrastruktúra fenntartására és fejlesztésére is, anélkül, hogy megsarcolnánk olyanokat is, akik még csak most teszik első lépéseiket a digitális írástudás ösvényén!

Ez ügyben asszem a magyar internet penetrációnak, illetve a még mindig nagyrészt papír bürokráciának van mit behoznia más országokkal szemben.

Chamea 2008.08.20. 22:44:21

Törölje le a rákba minden adathordozóról a jogdíjait az összes k...g képviselő, szűntesse meg a letartóztatásokat, házkutatásokat, a 20 milliós audiát Gyurcsány másból vegye meg és akkor jöhet az internetadó!!!
süti beállítások módosítása