HTML

Netrekész

Internetadó? Nem!

Internetadó? NEM

Civilek az internetadó ellen. Te is segíthetsz!

Tedd ki a logót te is!

Internetadó? Nem!

Friss topikok

Linkblog

A Népszabadság szerint szeretnénk internetadót

2008.05.07. 15:32 :: szgabor

Meglepő kutatási eredménnyel szolgál a mai Népszabadság: a lap megbízásából készült felmérés szerint az emberek többsége (54 százaléka) egyetért az internetadóval. Bár magam nem vagyok közvéleménykutató, annyit bizonyosan megértek, hogy a kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy a megkérdezettek szerint elfogadható lenne-e ha a szolgáltatók (azaz nem ők, hanem valaki más) fizetne előfizetőnként egy kisebb összeget a kulturális alapba. Őszintén kiváncsi lennék, hogy ha úgy tennék fel a kérdést, hogy: " Amennyiben a járulék Önnek vagy a szolgáltatónak 20-70 forint többletköltséget eredményezne havonta, akkor támogatná a bevezetését?" akkor mi lenne azeredmény.

Sajnos, teljesen nyílvánvaló a szándék a cikk mögött (finoman szólva is eléggé csúsztat már a cím is), de azt végképp nem értem, hogy miért jó egy jónevű kutatócégnek ha ilyesmihez adja a nevét. 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mondj-nemet-az-internetadora.blog.hu/api/trackback/id/tr90458509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hallgat László 2008.05.09. 11:53:59

Ezt a játékot kicsit nagyobb volumenben az idén már eljátszotta az egész ország, egy népszavazásnak csúfolt "népszerűségi versenyben". Az adatok, információk birtoklása nélkül döntöttünk - mi magyarok - egy makrogazdasági kérdésről. Hogy jól, vagy rosszul, ez mindenkinek a magán ügye, a hatása viszont az egész gazdaságot nagyban befolyásolja. Egy biztos, a feltett kérdés (a kompetencia teljes hiányában) más módon - épp eszű ember által - nem volt megválaszolható.

Ezek után szerintem nem meglepő, hogy ezt a reakciót látva komolyabb cégek is elmennek a "bulvárosodás" irányába, hiszen ők is az ismertségükre alapozzák üzleti sikereiket. Az pláne nem újdonság, hogy a megrendelő igényei szerint alakul a kérdés megfogalmazása.

Cinikusan szemlélve a folyamatot, ez is csak erősíti CHURCHILL, Sir Winston Leonard Spencer (1874-1965) kijelentését, hogy: "...az a statisztika igaz, amit én hazudok."

Kis hazánkban hagyomány a birka nevelés, tenyésztés. Ez sajnos nem csak az agrár ágazatra igaz, hanem a médiákra, mindenkori kormányainkra és az ő megrendelésükre dolgozó, a pénzt a hitelesség elé helyező szolgáltatókra is.

Jómagam nem is hibáztatom őket ezért, ebből élnek. Inkább magunkat kárhoztatom, hogy ezt "megesszük" és megteremtjük a lehetőséget arra, hogy ők ebből éljenek.

renugard 2008.05.13. 08:55:10

"...20-70 Ft többletköltség..."? :)
Vicces. Ha jól értem, a magyar kultúra szgabor-nak nem ér meg 20-70 Ft-ot.
Én spec a módosított kérdésre is igent mondanék.

apokrif 2008.05.13. 16:02:20

renugard!
Az elvről van szó. Tudod vannak területek, amiket nem plusz adóval kellene súlytani, hanem éppen támogatni, vagy valahogy az élénkítésén fáradozni. A kulturális adó egy régi, itt maradt, értelmetlen marhaság. Alapjaiban kellene átgondolni, és nem csak annyit csinálni, hogy újabb termékeket/szolgáltatásokat teszünk a kalapba (nyakkendő, internet, ...). Röhej

renugard 2008.05.20. 18:48:31

Lássuk csak az elveket: az én elveim szerint, nem vagyok hajlandó egyes gazdasági társaságok egyéni érdekeit a magyar kultúra elé helyezni. Részemről felkerekíteném 1%-ra a KULTÚRÁLIS HOZZÁJÁRULÁST.
Az az "értelmetlen marhaság" mennyi pénzt is hoz a NKA-nak? Mit is támogatnak a befolyt összegekből?
Segítek: www2.nka.hu/OPPortal/portal/cn/DefaultContainerPage/Kezdolap;jsessionid=042F4FC47D02EA0B4F811AD2EEE093EC

Imp 2008.05.21. 14:29:17

renugard!

ha van kedved hozzá fizess, fizess többet, támogasd őket, azzal hogy elmész koncertre színházba, előadásra, stb. De ez a kalap ügy nem korrekt, nem szeretem ha valaki, bárki meghatározza, hogy mi a kultúrális érték számomra. Vagy érzem magamtól és támogatom, vagy nem. Ennyi. Főleg nem hazánkban, ahol hagyományosan nem divat szakmai érvek alapján döntést hozni, az meg nem célom, hogy az általam megkeresett pénz újabb részét egy szűk elit szétossza az atyafiai között.

renugard 2008.05.21. 22:05:54

Imp!
Magyarországon, 2008-ban azok a közállapotok, hogy senki semmiért nem hajlandó fizetni. Ez tény. Volt egy népszavazás, amin ez világosan kiderült. Ezen kívül olvastam egy kimutatást, hogy az állam adókintlevősége több, mint 1000 milliárd forint.
Az adó egy dolog, de ez kultúrális hozzájárulás, amit nem én és nem te fizetünk ki. Az internet a kultúra része? Szerintem igen. Ugyanúgy, mint a koncert vagy a színház. Aki meg abból él, hogy téged vagy engem lehúzzon, az igenis adjon a "kalapba". Nehogy már megsajnáljam a szolgáltatókat, akik, Európában az egyik legmagasabb díjszabást állapítják meg. Igenis fizessenek, mint a katonatiszt. Ha meg az a kérdés, hogy havi 100 forinttal támogatom-e a magyar kultúrát az internet előfizetésemen keresztül, akkor igen a válaszom, és szégyellje el magát nagyon mélyen, aki nemleges választ ad és nézzen a szemébe egy színházigazgatónak, aki éppen csődbe készül a központi támogatottság hiánya miatt.

renugard 2008.05.21. 22:07:01

Ja és még valami: te is olvasgasd bátran a belinkelt oldalt! Hidd el, megéri.

Beyonder 2008.05.25. 20:45:40

IMP
"ha van kedved hozzá fizess, fizess többet, támogasd őket, azzal hogy elmész koncertre színházba, előadásra, stb"

Csak akkor tudsz elmenni egy koncerte, színházi előadásra, ha volt pénz arra, hogy megrendezzék. Hitelből nem fognak - például - a díszletmunkások melózni. Nagyon sok "értékesebb" kulturális produktum csak úgy tud az olcsó gagyinak alternatívát nyújtani, ha támogatják felülről.

És akkor a kulturális járulékokból finanszírozott ingyenes internetes tanfolyamokról nem is beszéltünk...

freelancer 2008.06.23. 11:51:00

Ha nem tudják megfinanszírozni egy darabot ne is csinálják! Miért is csinálnák?
A művésze ugyanolyan vállalkozás mint bármelyik másik csak itt jó kis állami támogatásokat lehet felvenni anélkül, hogy bármilyen ellenszolgáltatást kellene nyújtani.
Szarok egyet szétkenem egy vásznon és eladom 500 000 Ft -ért meg felveszek rá 200 000 támogatás én meg a kiálítótermben a haver 300 000 -t. Ez a művészet?????

Az egész csak arról szól, hogy újabb pénzt nyúljanak le azoktól akik dolgoznak. Nem elég, hogy 50% + adót fizetek, még a különböző vállalkozók és multicégek elmaradt hasznát is fizessem ki!!!
Mi az, hogy kultúrális adót fizessek azért, hogy az internetet használom. Azért ne fizessek, hogy levegőt veszek. Mert ezzel is a kultúra elől veszem el a levegőt???

süti beállítások módosítása